АКТУАЛЬНО

Головний санлікар переконаний, що масових отруєнь у таборах та санаторіях цього сезону не буде  
 

На виконання постанови уряду «Про забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей у 2012 році» протягом квітня — травня проведено перевірки закладів оздоровлення та відпочинку, в тому числі дитячих таборів. Як повідомив на урядовому брифінгу голова Державної санітарно-епідеміологічної служби, головний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко, в середньому в державі готовність цих закладів становить 90—95%.

Загалом, за словами головного санлікаря, з початку червня роботу розпочали понад 15 тисяч закладів, з яких 507 закладів оздоровлення, майже 14,5 тис. закладів відпочинку та 147 дитячих санаторіїв.

Анатолій Пономаренко також зазначив, що крім перевірки матеріально-технічної бази у закладах відпочинку та оздоровлення проведено 22 тис. інспекцій на дотримання вимог санітарного законодавства, у тому числі понад 3 тис. комплексних. За його словами, у 13% закладів виявлено порушення, більшість з яких стосуються організації харчування дітей (насамперед — відсутність документів, що підтверджують безпеку та якість продуктів харчування), умов постачання, зберігання та термінів реалізації харчів, недотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, несвоєчасне проходження медичних оглядів тощо.

Крім того, проведено раптові перевірки майже 3 тис. навчальних закладів, закладів оздоровлення та відпочинку з обстеженням 7,5 тис. працівників. «Бактеріоносійство виявлено лише у 2% випадків. Також перевірено понад 500 підприємств, установ та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення. Бактеріоносійство виявлено у 2,5% випадка. До всіх працівників застосовано відповідні заходи реагування, а саме — відсторонення від роботи, спрямування на лікування, обстеження та дообстеження», — поінформував Анатолій Пономаренко

Водночас він зазначив, що за даними лабораторних досліджень виявлено низькі відсотки відхилень за калорійністю від меню-розкладів (1,6% проб), бактеріологічне забруднення — менш як 1% проб готових страв.

«Позитивні наслідки комплексних заходів вже наявні. Якщо в 2011 році в дитячих оздоровчих закладах виникло три спалахи гострих кишкових інфекцій, то в цьому році жодного спалаху не зафіксовано. Сподіваємося, що до кінця поточного оздоровчого сезону таких випадків не буде. На мою думку, ретельне виконання власниками та працівниками закладів запропонованих санітарно-гігієнічних норм дасть змогу у повній мірі запобігти виникненню епідемічних ускладнень», — підкреслив Анатолій Пономаренко. 

При цьому він заявив, що під час розширеної наради з державними санітарними лікарями регіонів було наголошено на тому, що вони несуть повну персональну відповідальність за ті заклади, що відкрилися за їхнього погодження.