ДУХОВНІ МАНДРІВКИ

Такої виставки, яка відкрилася в Закарпатському художньому музеї ім. Й. Бокшая, його зали ще не знали. Звиклий до карпатських, українських чи європейських пейзажів, цього разу музей презентував нову художню реальність, освоєну художниками Наталією Сімою та Олександром Мондичем, - землю Тибету.

З крайових митців вони першими піднялися на тибетські вершини, здійснили триденну кору (ритуальне сходження) навколо священної гори Кайлаш. У високогірних мандрах намагалися осмислити те, що відбувається, аби в майбутньому передати власні відчуття в полотнах.

- Тибетський період разом із перельотом тривав 26 днів, а підготовка - понад півроку, - розповіла Наталія Сіма. - Готувалася і фізично, і морально, адже це не звичайна туристська мандрівка, а серйозне випробування. Вдалося зробити десятки ескізів, які послужили матеріалом для художніх робіт.

На виставці - 32 картини. Це відвертий звіт художників про пережите та відчуте попід небесами. Полотна вражають чистотою барв і стрімкістю ліній, що, власне, й не дивно. Тих, хто побував у Тибеті, полонила його незбагненна краса та чистота.

В Середні віки Тибет був могутнім царством, яке контролювало Великий Шовковий шлях. Світову славу тибетцям принесли численні монастирі, мешканці яких зберегли знання про найпотаємніше. Загадки тибетських мудреців продовжують і нині притягувати мандрівників з різних країн. У 1965 році війська Китаю окупували Тибет, тож нині це, - в першу чергу, територія людського духу та віри.