Володимир ТАТАРЕНКО 
для «Урядового кур’єра»

У  Будинку уряду розгорнуто виставку «М. А. Орлик — урядовець, громадський діяч». Фотодокументальну експозицію присвячено заступнику Голови Ради Міністрів УРСР у 1978-1990 роках Марії Андріївні Орлик.

Відкриваючи експозицію, заступник керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв зазначив, що М. А. Орлик — людина унікальна. Вона унікальна вже тим, що 12 років пропрацювала на посаді заступника Голови Ради Міністрів Української РСР — з 1978 по 1990 рік. За нинішніх часів — це дуже показово.

В експозиції представлено фотографії та документи про різні періоди життя М. А. Орлик. Є тут і знімки, зроблені в період її юності, і в час учителювання, і в період діяльності на партійній роботі, і під час перебування на посаді заступника Голови Ради Міністрів Української РСР, і, звичайно ж, нині, в час активної громадської діяльності. Слід зазначити, що вже протягом 25 років, від 1987 року, Марія Андріївна Орлик очолює Спілку жінок України.

Своєрідну екскурсію виставкою Марія Орлик провела особисто. Фото Олега ГОНЧАРА

На відкриття експозиції завітали ветерани - колишні урядовці та працівники Управління Справами Ради Міністрів УРСР, а також співробітники Секретаріату Кабінету Міністрів України. Своєрідну екскурсію виставкою для них провела сама Марія Андріївна Орлик.

Спогадами про спільну діяльність з М. А. Орлик поділилися Голова Ради Міністрів УРСР у 1987-1990 роках, Прем’єр-міністр України у 1994-1995 роках В. А. Масол, Прем’єр-міністр України у 1997-1999 роках В. П. Пустовойтенко, заступник Голови Уряду у 1990-1992 роках  С. В. Комісаренко, Голова Президії Верховної Ради УРСР у 1985-1990 роках В. С. Шевченко, член Президії Верховної Ради УРСР у 1971-1987 роках Я. П. Погребняк, міністр охорони здоров’я УРСР у 1975-1989 роках А. Ю. Романенко, головний редактор журналу «Жінка», член президії Спілки жінок України Л. Ю. Мазур.

Учасники відкриття виставки зазначали, що знайомство з цією експозицією є цікавим і пізнавальним. Адже досвід таких людей, як Марія Андріївна Орлик працює не лише на історію, він працює на майбутнє нашої держави.