ДОВІДКА «УК». — Можливо, нам дійсно пощастило, але за блискавичного розвитку подій важко вловити всі нюанси. — зазначив головний тренер англійців Рой Ходжсон, коментуючи ситуацію на 63-й хвилині матчу. — Раніше не щастило нам, тому можна сказати, що цього разу фортуна повернула боржок.

Наставник британців мав на увазі гучний резонанс, який викликала у футбольному світі кричуща помилка «людини в чорному» на чемпіонаті світу-2010 в ПАР. У матчі плей-оф Англія зрівняла рахунок у матчі з Німеччиною після удару Лемпарда — 2:2. Френк разом з партнерами вже святкували успіх, але суддя матчу уругваєць Хорхе Лаббадія показав, що м’яч не перетнув лінію воріт. Морально надломлені британці пропустили ще два м’ячі, поступившився в підсумку з великим рахунком — 1:4.

З величезної кількості суддівських ляпів виокремимо найсвіжіші. Форвард збірної Франції Террі Анрі підіграв собі рукою перед тим, як віддати гольову передачу Вільяму Галласу. Це трапилося в додатковий час матчу-відповіді кваліфікації до Кубка світу в Південній Африці. Скандальний гол французів дозволив їм перемогти — 2:1 і вибороти путівку на мундіаль.

Класика жанру — гол Марадони на світовій першості 1986 року в Мексиці. На початку другого тайму аргентинський віртуоз кулаком спрямував шкіряний снаряд у ворота англійців. Рефері здалося, що м’яч Марадона забив головою.

Два роки тому Міжнародна рада з правил футболу в Цюріху вирішила, що віднині суддівська бригада повинна складатися не з трьох, а з п’яти арбітрів.

До речі. Президент ФІФА Йозеф Блаттер на своїй сторінці у Твіттері написав: «Після вчорашнього матчу #GLT (технологія лінії воріт) — вже не альтернатива, а необхідність».