ФOТOФAКТ

Людина, яка змінила світ. І, водночас, спершу не відаючи про те, стала жертвою запропонованих ним самим реформаторських ідей. Це лише короткі штрихи до характеристики останнього радянського генсека і першого (втім, також останнього) президента колишньої наддержави - Радянського Союзу - Михайла Горбачова.

Шкода, але людська пам'ять доволі коротка. Ми забули, що саме йому мусимо завдячувати кардинальним змінам у суспільстві і громадській свідомості у другій половині 80-х років минулого століття. Змінам, які стали предтечею нашої незалежності. Популярні тоді терміни "перебудова", "прискорення", "плюралізм" вразили як співвітчизників, так й іноземців. Скажімо, затятий ворог усього радянського, сороковий президент США Рональд Рейган лише після зустрічей з Горбачовим і особистого візиту до СРСР перестав вважати цю країну "імперією зла".

Ми живемо в іншому суспільстві, дивимося на світ набагато ширше, ніж це могли дозволити собі наші батьки. На сучасному етапі розвитку України ідеї, закладені Михайлом Сергійовичем ще 1985 року, знову звучать надто актуально. Слід лише скористатися досвідом попередників і не наступати на приховані у сінях граблі...