ІПОТЕКА. Кабінет Кабінет Міністрів України на розширеному засіданні затвердив програму «Доступне житло», за якою черговикам будуть видаватися кредити через ПАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк) на покупку житла під 3% річних у гривні і терміном на 10 - 15 років.

Як повідомляється урядовому порталі з посиланням на прем'єр-міністра України Миколи Азарова, різницю відсотків за кредитами банку буде компенсувати держава.

«В основному будуть підібрані недобудовані будинки для реалізації цієї програми, в яких певна частина квартир не реалізована. Таким чином, у будівельників з'являться кошти, необхідні для завершення будівництва і здачу будинку в експлуатацію. Завдання відібрати такі об'єкти з числа незавершеного будівництва поставлені перед керівниками ОДА і до кінця року ми плануємо, що 35 тисяч сімей зможуть отримати за цією програмою житло. Ми назвали це «програмою мінімум», - сказав Микола Азаров.

Прем'єр-міністр також повідомив, що в 2013 році в Україну почнеться реалізація «програми максимум», що передбачає будівництво житла за сучасними технологіями. Планується, що термін будівництва таких житлових будинків з доступними для населення цінами складе шість-вісім місяців.

Прем'єр додав, що для реалізації цієї програми в населених пунктах будуть виділяти ділянки, максимально підготовлені в інженерному відношенні, що дозволить забудовникам звести витрати до мінімуму.

ТСН