ПРОЗОРІСТЬ ДЕРЖУПРАВЛІННЯ. Уряд схвалив план дій з впровадження в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Відповідне розпорядження № 220-р Кабінет Міністрів видав 5 квітня 2012 року.

Як випливає з документа, на сьогодні в Україні впроваджуються принципи Декларації Відкритого Уряду щодо відкритості і прозорості державної політики, залучення до її формування інститутів громадянського суспільства, забезпечення професійної чесності в державному управлінні.

Для забезпечення відкритого урядування необхідно впровадити новітні інформаційно-комунікаційні технології, зокрема налагодити діалог між органами державної влади та громадськістю з використанням інтерактивних методів взаємодії і можливостей соціальних мереж, модернізувати систему управління в державі. З цією метою також слід підвищити прозорість влади, покращити доступ до інформації. Постійний обмін інформацією між Урядом України, інститутами громадянського суспільства, громадськістю сприятиме визначенню пріоритетів соціально-економічного розвитку, підвищенню інноваційної спроможності держави.

За підсумками консультацій з громадськістю визначено такі першочергові завдання, як посилення партнерської взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства шляхом залучення громадян до формування та реалізації державної політики, забезпечення доступу до публічної інформації, запобігання і протидія корупції, забезпечення належного врядування шляхом підвищення якості надання адміністративних послуг і впровадження електронного урядування. Для виконання завдань, передбаченихних цим планом дій, необхідно розробити до 1 червня 2012 року відповідний план заходів, а також створити умови для участі громадськості у їх здійсненні, сприяти проведенню громадського моніторингу їх ефективності.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ