ТОЧКА ЗОРУ. Віктор Кашшаї з Угорщини у січні був визнаний кращим арбітром світу 2011-го року за версією Міжнародної федерації футбольної історії і статистики. Звісно, це опитування не є офіційним, таким як рейтинги ФІФА і УЄФА, однак щодо арбітрів, зазвичай, збігається. 

Саме тому перед початком нинішнього чемпіонату оглядачі зазначали: якщо угорець без огріхів відпрацює на двох матчах групового етапу (стільки припадає на кожного з 12-ти суддів, які працюють на Євро), то, мовляв, матиме найвищі шанси, аби отримати призначення на фінал.

Вже знаємо: не судилося. Після матчу був розстріляний впритул з кулемета. Це одна з найкоректніших фраз, яка з’явилася в Інтернеті від імені українських уболівальників про долю угорського арбітра. Кажуть, цієї ночі було багато роботи у модераторів та редакторів української й англійської версії Вікіпедії.

Справжній рахунок матчу Англія — Україна — 1:1. Все інше інсинуації, оскільки гол Девіча точно був, а от непризначене покарання за гру рукою Джона Террі у власному штрафному майданчику ще треба було б втілити. За всіх інших реальних розкладів, а саме програшу французів шведам і нашого фіаско проти галлів, це нам нічого б не дало. А от зіграй збірна Олега Блохіна впевненіше 15 червня і все могло бути інакше…

Втім футбол не визнає умовного способу, а суб’єктивізм — річ суб’єктивна. Проблема суддівства не нова, а людський чинник і досі найвразливіше місце будь-якого процесу. Залишається сподіватися, що неминуча поява на футбольних полях м’яча з сенсорною чутливістю не за горами.