ПОДІЯ

У Львові відбувся І Міжнародний конкурс українського романсу імені Квітки Цісик. Його організатор та ініціатор українсько-американського проекту "Незабутня Квітка" американський продюсер Алекс Гутмахер зазначив, що "не очікував, що голос Квітки достукається до сердець мільйонів шанувальників її творчості у всьому світі".

З-поміж 30-ти виконавців з України та понад 20-ти з інших країн члени журі, до складу якого зокрема увійшли Ніна Матвієнко, Алекс Гутмахер, Кирило Стеценко, відібрали 13 конкурсантів з України, Польщі, Росії, Молдови, Естонії, Латвії, Румунії, Угорщини й США. Тож визначити переможців було непросто: хоч конкурсанти виступали у різних стилях, але кожен талановито виконав обов'язкову за програмою пісню з репертуару Квітки та один з українських романсів.

Володарем Гран-прі стала львів'янка Оксана Муха: після виступу голова журі конкурсу народна артистка України Ніна Матвієнко назвала її "другою Квіткою Цісик".

- Я радий, що Гран-прі у цьому конкурсі отримала саме львів'янка, адже Квітка Цісик, яка була символом української пісні у світі, теж мала львівське коріння, - зазначив голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, який водночас передав учасникам цього яскравого свята привітання від Президента України Віктора Януковича.

Поза сумнівом, конкурс відкриє дорогу до визнання багатьом обдарованим виконавцям. Серед таких - Віталій Соболєв з Чернівців та Люцина Хворост, їм дісталась перша премія. Друге місце завоювала Ольга Акулова з Донецька та Роман Меден (Угорщина). Третю премію отримали Едуард Надточєв з Росії та Світлана Сасу з Молдови. Приз глядацьких симпатій дістався Христині Махно (США).

Організатори проекту "Незабутня Квітка" не обминули увагою благодійницьку місію, адже від раку молочної залози померли Квітка, її мати й сестра Марія. Тож на зібрані кошти придбають пересувний мамограф для обстеження жінок, які мешкають у гірських і віддалених районах Галичини. До цього проекту долучаться й обласна влада та меценати.

Під час Міжнародного конкурсу українського романсу відбулося урочисте відкриття у приміщенні СШ N 54, що на вулиці, якій недавно присвоїли ім'я Квітки Цісик, кімнати-музею співачки, а також оголосили про присвоєння імені Квітки зірці в сузір'ї Овна.
 

Оксана МЕЛЬНИК