З початку року, після оголошення четвертої черги часткової мобілізації, людей дедалі більше турбують питання соціального захисту та соціальних гарантій. Ось про що написав житель міста Сміла Черкаської області Володимир С.:

«Після служби в армії працював понад півтора десятка років на залізниці. Проте торік моя посада підпала під скорочення. З підприємством жодних непорозумінь не було. У центрі зайнятості став на облік. А в лютому почався призов за мобілізацією. За віком і військовою спеціальністю підходжу. Якщо за громадянами, які працюють, зберігається протягом року і робоче місце і середній заробіток, то що чекає на мене?»

Із цим запитанням редакція звернулася по коментар до Міністерства соціальної політики. Заступник міністра Валерій Ярошенко повідомив:

— У зв’язку із набранням чинності 20 січня 2015 Закону «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14. 01. 2015 р. №15 та відповідно до норм Законів «Про військовий обов’язок та військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Міністерство оборони організовує і проводить мобілізацію військовозобов’язаних. Статтею 2 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» визначено, що одним із видів військової служби є військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Відповідно до статті 4 Закону «Про зайнятість населення» (далі — закон) до зайнятого населення належать зокрема особи, які проходять військову службу.

Статтею 45 закону передбачено, що реєстрація безробітного у службі зайнятості припиняється зокрема у разі зайнятості особи.

У разі призову зареєстрованого безробітного на військову службу під час мобілізації він не може виконувати свої обов’язки, визначені частиною другою статті 44 закону, а саме: активно шукати роботу, відвідувати центр зайнятості тощо.

Після надання зареєстрованим безробітним відповідних документів (мобілізаційних розпоряджень, повісток або розпоряджень військових комісарів), виданих військовими комісаріатами відповідно до частини 3 статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», фахівець центру зайнятості приймає рішення про припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості та припинення йому виплати допомоги у зв’язку з безробіттям, відповідно до чинного законодавства про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Постановою КМУ від 09. 04. 2014 року №111 «Питання грошового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» встановлено, що військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період виплачують грошове забезпечення. Відповідно до статті 4 Закону «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» військовослужбовці — платники єдиного внеску, а отже застраховані особи в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування, зокрема на випадок безробіття.

Після закінчення військової служби громадянин у разі потреби може знову звернутися до центру зайнятості та отримати статус безробітного. При цьому рішення про призначення виплати допомоги у зв’язку з безробіттям та визначення її розміру прийматимуть з урахуванням періоду служби та розміру грошового забезпечення відповідно до чинного законодавства.