ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА. Модернізація української газотранспортної системи обійдеться в 4,5 млрд. євро. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров у статті для німецької газети «Франкфуртер альгемайне».

«Українська ГТС вимагає капітальної модернізації. Саме тому уряд України пропонує передати управління ГТС міжнародному консорціуму в складі України, Росії та Євросоюзу, який би забезпечував її прозоре і справедливе адміністрування, зайнявся б її модернізацією. Модернізація української ГТС обійдеться всього в 4,5 млрд. євро. Пропускна ж спроможність нашої ГТС збільшиться приблизно на 30%», - сказав він.

Микола Азаров нагадав, що сильні морози на початку 2012 року продемонстрували, що ні «Північний потік», ні «Південний потік» не мають і не можуть мати надійних газосховищ, резерви яких могли б бути задіяні в період особливо низьких температур. Він підкреслив, що в Україні такі сховища є.

Прем'єр-міністр додав, що так звані газові конфлікти України і Росії останніх років продемонстрували необхідність створення газотранспортного консорціуму.

«Так звані газові конфлікти України і Росії останніх років продемонстрували необхідність спільної координації дій у питаннях енергетичної безпеки - маю на увазі поєднання інтересів Росії як постачальника, України як транзитера, ЄС як основного споживача», - заявив Микола Азаров.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ