ПЕРСПЕКТИВА. Рада національної безпеки і оборони під головуванням Президента Віктора Януковича обговорювала шляхи розв’язання ситуації, яка пов’язана із зависокою вартістю російського газу. Про це повідомила по завершенні засідання секретар РНБО Раїса Богатирьова. За її словами, головним підсумком стало рішення продовжувати переговорний процес з російською стороною на засадах безумовного дотримання національних інтересів. 

А зважаючи на довготривалість переговорів з росіянами та необхідність забезпечення енергетичної незалежності нашої країни, влада здійснюватиме системні заходи щодо диверсифікації постачань природного газу. Ми налагоджуватимемо партнерство з провідними країнами-постачальниками газу в регіоні, збільшуватимемо видобуток цього виду палива на своїй території та використовуватимемо альтернативні джерела палива. Тож у нас має зрости видобуток бурого, кам’яного вугілля, торфу та метану. При цьому Раїса Богатирьова наголосила, що весь вітчизняний газ ітиме виключно на потреби населення та комунальних підприємств.

За її словами, невигідні умови контракту з Росією, окрім негативного впливу на національну економіку країни, ще й ставлять під загрозу її соціальну стабільність.

«Українська влада, незважаючи на тягар, готова рішуче й системно, жорстко захищати національні інтереси. Замість того, щоб розбудовувати сучасну Україну, ми змушені щороку переправляти Росії 96 млрд грн. Це прямий збиток, майже другий бюджет Пенсійного фонду», — підкреслила посадовець, додавши, що в результаті ефективного виконання завдань Президента Україна має стати повноцінним гравцем у європейському енергетичному просторі.