АКЦЕНТ. Україна пропонує Євразійській економічній комісії (ЄЕК) розглянути питання про створення представництва України в ЄЕК для роботи як спостерігача. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході зустрічі з головою колегії ЄЕК Віктором Христенком, повідомляє УНІАН.

«Ми хотіли б вам запропонувати розглянути питання представництва України при Євразійській економічній комісії, а також наше бажання брати участь у її роботі на правах спостерігача», — сказав глава уряду. Він зазначив, що Україна пропонує для співпраці акредитувати при ЄЕК постійного представника України зі складу нашого Посольства в Російській Федерації.

Микола Азаров наголосив, що співпраця України з ЄЕК як спостерігача допоможе уникнути ускладнень у двосторонній торгівлі з країнами Митного союзу. «Це дало б нам змогу оперативно реагувати на ті чи інші чутливі позиції нашої торговельно-економічної співпраці», — сказав Прем’єр.

У свою чергу Віктор Христенко пообіцяв, що ЄЕК розгляне пропозицію України. «Для нас це прецедент, і це добре», — сказав він.

Україна розраховує на лібералізацію аж до повного скасування мита на ввезення української карамелевої продукції на територію країн Митного союзу. «Ми підготували і збираємося подати до Євразійської економічної комісії заявку про початок перегляду цього заходу з метою лібералізації і подальшого повного скасування», — сказав Микола Азаров. Він також  зазначив, що наша держава найближчим часом має намір розпочати роботу з підготовки документів для визначення квот на безмитні поставки трубної продукції до Росії в 2013 році.

Прем’єр-міністр згадав і те, що першим кроком Російської Федерації після ратифікації Україною Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД стало введення обмежень у торгівлі з нашою країною, зокрема стягнення утилізаційного збору на автомобілі, що імпортуються з України. При цьому він наголосив, що такі дії Росії змушують до аналогічних дій.