СПІВПРАЦЯ

НВО імені Фрунзе нині виготовляє обладнання для азербайджанської компресорної станції "Астара", яка поставляє природний газ до Ірану.

Колектив відомого підприємства машинобудівної галузі України продовжує нарощувати обсяги замовлень та розширювати географію співпраці. Щойно підписано контракт з Азербайджанською нафтовою компанією, яка в свою чергу тісно співпрацює з іранськими нафтогазовидобувниками. Протягом найближчих двох місяців сумські фахівці виготовлять і поставлять низку агрегатів і установок, серед яких пиловловлювачі, апарати повітряного охолодження, сепаратори високого тиску, місткості, техніка для рідкого осушення газу. Йдеться про якісно нове обладнання, використання якого дасть змогу азербайджанській стороні значно наростити обсяги газових поставок. Передбачається, що в експлуатацію буде запущено нову лінію, повністю оснащену українською технікою.

Сьогодні в номенклатурі товарної продукції, що її випускає підприємство, основні позиції займають газоперекачувальні агрегати (ГПА) та компресорне обладнання. За останні 40 років виготовлено і поставлено підприємствам нафтогазового комплексу понад 2200 агрегатів більш ніж 100 модифікацій. З використанням техніки сумського виробництва видобувається і транспортується для споживання та переробки значна кількість природного і нафтового газу світу, зокрема українського - 27 відсотків, російського - 40, туркменського - 60, узбецького - більше двох третин. І сьогодні виробничі потужності завантажені досить серйозно і об'ємно - не простоюють ні верстати, ні карусельний парк, ні інше обладнання.

Як розповів директор виробництва В'ячеслав Негребецький, триває робота над замовленням російського ВАТ "Газпром", якому будуть поставлені змінні проточні частини для компресорної станції "Ямбурзька". На черзі -виготовлення обладнання для КС "Находкінська" (замовник ВАТ "Лукойл"). Для колективу це дуже відповідальне замовлення, оскільки йдеться про застосування нової технології.

Безперебійний виробничий ритм гарантує низку соціальних плюсів для регіону і України в цілому. Так, протягом минулого року об'єднання перерахувало до бюджетів різних рівнів 385 мільйонів гривень, Пенсійного фонду - 168, Фонду соціального страхування та служби зайнятості понад 30 мільйонів. Не обділені робітники і заробітною платою, яка влітку становила в середньому 2336 гривень на місяць. Порівняно із середньообласним показником це більше на 15,9 відсотка. Цифра солідна, якщо врахувати, що тут зайняті понад 25 тисяч робітників, або третина всіх, хто працює у промисловій галузі краю.