ЗНАЙ НАШИХ! Ювелірний меч «Дні й ночі» Олександра Ткаленка отримав гран-прі Всеукраїнської виставки «Майстер-Клинок»-2012. 

«Ця робота для мене особлива, бо  розповідає про історію нашої родини. Хотілося створити меч-книгу. Мій дідусь Вадим Якович став прообразом головного героя повісті «Дні й ночі», письменника Костянтина Симонова. Як відомо, там ідеться про події Другої світової війни, героїчну боротьбу із загарбниками, про капітана Сабурова. Тож нашим завданням було розмістити якомога більше гравюр з основними епізодами твору на клинку меча. Вдалося відобразити 24 епізоди Сталінградської битви», — розповідає зброяр з Антрацита Олександр Ткаленко. За його словами, в одному із фрагментів бою зображено, як іде в атаку його рідний дід.

Фото з архіву Олександра ТКАЛЕНКА

Над унікальним півтораметровим мечем він разом зі своєю командою, до якої входять коваль, скульптор, художники, а відтепер й одна з п’яти дочок, працювали понад півроку. Клинок важить майже 3 кг, його довжина 1,2 метра. Донька Анастасія під мікроскопом виконала гравіювання. Майже 1,7 кг срібла пішло на створення неповторного стилю меча. Руків’я зі слонової кістки з тріщиною, покритою епоксидною смолою з червоним барвником, символізує кров полеглих у війні солдатів. Вінчає клинок мамонтова рукоять з позолоченою фігуркою письменника Костянтина Симонова з литого срібла. Її виготовив скульптор Марк Зінченко.

Над унікальним клинком меча «Дні й ночі» зброяр працював дні й ночі 

Богатирський меч зробив народного майстра Луганщини безперечним лідером на всеукраїнській спеціалізованій виставці. І зброяр Олександр Ткаченко з Антрацита ще жодного разу не поїхав зі спеціалізованої виставки без перемоги.