ЕВАКУАЦІЯ

Співвітчизників, бажаючих скористатися останньою цивілізованою можливістю залишити Лівію, виявилося менше, ніж очікувалося

Надсилаючи до охопленої війною арабської держави великий десантний корабель вітчизняних ВМС, Рада національної безпеки і оборони сподівалася одним махом вивезти звідти всіх українських громадян. Кілька днів "Костянтин Ольшанський" йшов до берегів Лівії, кілька днів гойдався у нейтральних водах, доки дипломати вели переговори з НАТО, з основними учасниками коаліції, погоджували дії з існуючою лівійською владою, яка контролює Тріполі, і узгоджували формальності.

Гуманітарна місія

Нарешті, коли вдалося домовитись з усіма сторонами про безперешкодне швартування у пасажирському терміналі столичного порту, з'ясувалося, що замість запланованих 600 людей на борт готові зійти утричі менше, включно з громадянами інших країн, зокрема Білорусі, Лівії, США, Великобританії, Румунії, Мальти.

Як заявив в ефірі одного з телеканалів міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, Україна вперше спрямувала корабель такого класу для того, аби виконати важливу гуманітарну місію, щоб в умовах фактично бойових дій вивезти громадян України, які або ще не встигли виїхати з Лівії, або не змогли цього зробити.

Він зазначив, що дипломати постійно перебувають у контакті з усіма учасниками протистояння - на основі відповідних резолюцій Ради безпеки ООН, але при цьому пріоритетом є безпека наших громадян.

Сподіваємось, на момент підписання номера до друку наш корабель вже взяв курс на Мальту, де зробить першу зупинку, аби поповнити запаси пального і продовольства. А до наполегливого заклику офіційного Києва і здорового глузду прислухалися всі, хто мав бажання евакуюватися таким чином, адже, за різними даними, у Лівії ще перебуває від тисячі до двох тисяч українських громадян. І як знати, чи не доведеться їм брати на озброєння досвід нелегалів і біженців з арабських країн, які самотужки дістаються крихітного італійського острова Лампедузи зовсім не для того, аби зіграти там у гольф з креативним Сільвіо Берлусконі.

Українські десантники тим часом переобладнали корабель, аби створити комфортні умови для біженців, передовсім жінок і дітей. Морські піхотинці поступилися їм своїми каютами і кубриками, перебравшись на нижню палубу, де зазвичай розташовують бронетранспортери.

Заявити - не значить виконати

Першоквітневу заяву американського президента Барака Обами про те, що Сполучені Штати відмовляються від керівництва військовою операцією у Лівії і командування нею переходить до НАТО, ніхто не сприйняв за жарт. Надто з огляду на початок "ритуальних танців" навколо майбутніх президентських перегонів. Виведення американських сил із зони конфлікту майже розпочалось, як раптом, нібито піддавшись на умовляння Альянсу, США погодилися продовжити участь своїх військ у бомбардуванні Лівії хоча б на добу.

А тим часом правило сліпої кулі вже в дії: один з літаків сил коаліції, покликаних забезпечувати виконання заборони на польоти над Лівією, днями завдав удару по автоколоні повстанців, у складі якої була й медична допомога. У результаті загинуло принаймні десятеро людей. Причиною атаки став постріл із "зенітки", і, за словами одного з очевидців, він був зроблений прихильником Каддафі, що "затесався" до лав повстанців.