ПІДСУМКИ

 Комунальникам і енергетикам уряд виставив "четвірку" за п'ятибальною шкалою

Таку оцінку за забезпечення теплом осель українців у минулому опалювальному сезоні виставив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, повідомляє прес-служба урядовця. За його словами, в деяких населених пунктах через погіршення погодних умов опалювальний сезон було розпочато раніше, і об'єкти соціальної сфери - дитячі садки, шкільні заклади, лікарні - були підключені до централізованого теплопостачання переважно до 6 жовтня.

Андрій Клюєв також повідомив, що станом на 15 жовтня 2010 року в роботу було введено 99,5% котелень (для порівняння: на той самий період у 2009 році по країні запрацювало лише 32% котелень). На його думку, таке суттєве поліпшення в організації опалювального сезону стало можливим завдяки постійному контролю з боку міжвідомчої робочої групи, яка щодня інформувала уряд про стан підготовки та перебіг цього процесу.

Найбільше на незадовільне централізоване опалення скаржились кияни (зі столиці надійшло 2518 скарг) та жителі Донецька (845 скарг). Теплом і затишком в оселях були задоволені у Вінницькій, Волинській, Тернопільській, Чернігівській та Чернівецькій областях: звідти не надійшло жодної скарги. Тимчасові відключення споживачів від теплопостачання траплялися в основному через аварії на об'єктах ЖКГ. Тому Андрій Клюєв наголосив, що наразі регіональним програмам модернізації централізованих систем тепло- і водопостачання приділятиметься особлива увага.

Перший віце-прем'єр вважає, що енергетична галузь загалом виконала своє завдання у минулому опалювальному сезоні великою мірою завдяки вчасному проведенню планових ремонтів енергоблоків теплових, атомних і гідроелектростанцій, ліній електропередач. Крім того, до початку опалювального періоду було створено резерви мазуту для теплоелектроцентралей, природний газ до підземних сховищ було закачано своєчасно.

А підготовку до наступної зими місцева влада повинна починати вже зараз. Тож центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Криму, обласним, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціям доручено взяти під контроль стан підготовки житлового фонду, закладів освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, підприємств теплокомуненерго, водопровідно-каналізаційного та дорожнього господарства до наступного опалювального сезону. Їм також доручено забезпечити надання житлових субсидій за спрощеним порядком та взяти на контроль сім'ї, які потребують такої допомоги. На думку Андрія Клюєва, цього року одним з найскладніших завдань для влади стане повний розрахунок за спожиті енергоносії, передусім за газ. За його словами, за незадовільний стан розрахунків за енергоносії вже звільнено вісім керівників теплопостачальних підприємств у Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській та Харківській областях.