ВІДЕОСКАНДАЛ. До Інтернету потрапив відеозапис, котрий зробив на мобільний телефон один із шахтарів Луганської області. На ролику видно, як гірники п'ють та палять у вибої, що суворо заборонено правилами техніки безпеки, а після вживання спиртного приступають до роботи.

Вже за перші дні скандальне відео зібрало в Інтернеті понад 22 тисячі переглядів. На шахті «Міусинська» ДП «Донбасантрацит» (було встановлено, що саме там проходили зйомки) відразу розпочали перевірки Держгірпромнагляд та прокуратура.

«Людей, що присутні на відео, встановлено. Троє з чотирнадцяти на шахті вже не працюють. До речі «кіногерої» - члени незалежної профспілки вугільних працівників», - підкреслила прес-секретар Луганського територіального управління Держгірпромнагляду Анастасія Шуркаєва.

Колеги гірників не дуже осуджують. На жаль, нічого нового на цьому відео, яке примусило переполошився перевіряючих, вони не побачили. Як сказано в одному з Інтернет-коментарів: «Я всіх цих пацанів знаю, разом працювали. Або понти один перед одним били, або хотіли показати які вони круті. Але покарали самі себе та свої сім'ї. Ославили «Міусінку» на весь світ. Підставили всіх шахтарів».

Тепер ходять чутки, що то була спланована акція, й події відбувалися не в робочій зоні шахти, а в давно закритій штольні три роки тому. Щоправда, відповіді на питання навіщо був знятий скандальний ролик, немає. Його «герої» нічого не пояснюють. Але «добровільно» звільняються з вугільного підприємства. Адміністрація запевняє - йдуть за власним бажанням, бо соромно перед колегами.

Профспілки захищати цих членів трудового колективу відмовляються: сигарети та спиртне на робочому місці - злочин. Якщо провину гірників таки доведуть, правоохоронці кажуть, що звільненням винних справа не закінчиться. Такі дії шахтарів під землею підпадають під кримінальну відповідальність і загрожують ув'язненням до трьох років.