ЛІКИ. Прем’єр-міністр Микола Азаров побував в одній зі столичних аптек, де поцікавився цінами на основні лікарські засоби. Він поспілкувався з продавцями, а також запитав у покупців: чи влаштовують їх ціни на основні ліки?

«Ви задоволені, ціни влаштовують?» — звернувся до пенсіонерки Микола Азаров. Вона запевнила, що ціни справді знижені, а особливо приємно, що держава потурбувалася про гіпертоніків. З моменту старту пілотного проекту з упровадження референтних цін на ліки від гіпертонії обсяг їх продажу зріс на 13%. Це означає, що після зниження ціни значна кількість гіпертоніків уперше почала системно вживати ліки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр-міністр зазначив, що тримає на особистому контролі виконання меморандуму між урядом, виробниками і продавцями ліків. «Меморандум, який гарантує малозабезпеченим людям доступ до ліків вітчизняного виробництва за справедливими цінами, справді працює», — наголосив Микола Азаров. Поцікавився він і думкою працівників аптеки про доцільність запровадження рецептурної видачі в аптечних установах лікарських засобів із кодеїном. Він нагадав, що МОЗ має намір посилити контроль над продажем громадянам таких ліків, зокрема пропонується продавати їх за рецептами. Працівники аптеки зазначили, що повністю підтримують такі кроки, оскільки продаж препаратів, які містять кодеїн, нині є досить серйозною проблемою, а посилення контролю сприятиме її розв’язанню.