В’ЇЗД ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ. По візу на період Євро-2012 можна звертатися вже в березні.
 

З-посеред країн Шенгенського порозуміння саме Республіка Польща останнім часом  є лідером щодо кількості віз, які видають громадянам України. Та днями в повідомлення деяких ЗМІ вкралася статистична помилка і  з’явилася інформація про нібито скорочення кількості виданих торік дозволів.  У зв’язку з цим Посольство Республіки Польща в Україні поширило офіційне повідомлення, в якому зокрема зазначається, що в 2010 році польські консульські установи в Україні видали 317 тис. 196 віз Шенген типу «C» та 135 тис. 519 національних віз типу «D», що разом становить 452 тис. 715 віз, а у 2011 році польські консули видали в Україні 370 тис. 431 віз Шенген типу «C» і 200 тис. 333 національних віз типу «D», тобто всього 570 тис. 764 віз.

«Як видно, у 2011-му видано загалом на 26% більше віз, ніж у попередньому році. Зростання кількості виданих віз типу «C» — 17%, а типу «D» — 47%», — наголосили в Посольстві Польщі в Україні.

Польська консульська служба в Україні постійно і наполегливо працює над полегшенням процесу одержання віз українськими громадянами. Впродовж останніх кількох років задля цього здійснено низку заходів, а саме: радикально зменшено кількість додатків, які додаються до візової заяви, скорочено час очікування на рішення у справах видачі візи — нині цей час становить від 3 дo 5 робочих днів, для мешканців Львівського і Луцького консульського округів запроваджено шопінг-візи для здійснення покупок у Польщі, у 2011 році зменшено розмір оплати за національну візу з 35 дo 20 євро, йдеться в повідомленні.

Зазначимо також, що українським уболівальникам, аби  потрапити на футбольні матчі Євро-2012, які проходитимуть у Польщі,  по візу можна буде звертатися вже в березні.

Найпростіший варіант отримання дозволів на в’їзд дістався родині УЄФА. Для учасників Євро-2012 (футболісти, судді, лікарі, функ?ціонери УЄФА та ФІФА) на підставі оригіналу листа УЄФА або національної футбольної федерації польські консульства видаватимуть безкоштовні довгострокові візи з правом багаторазового в’їзду. Під час отримання цього типу візи не  вимагатимуть особистої присутності в консульстві.

А ось інші вболівальники отримуватимуть  візи на підставі оригіналу квитків на матчі. Зауважимо, що це не скасовує права у відмові видачі візи для людей, що перебувають в Інформаційній системі Шенген або в списку осіб, в’їзд на територію Польщі яких не бажаний.

Для полегшення проходження процедури реєстрації та отримання віз на період Євро-2012 у всіх польських консульствах в  Україні буде виділено окремий «візовий коридор», у якому не вимагатимуть попередньої реєстрації через Інтернет. У цьому разі буде задіяно максимальну кількість візових віконець, наскільки даватиме змогу інфраструктура.

А якщо турнірна ситуація складеться так, що наша збірна гратиме  на стадії півфіналу в Польщі, то для забезпечення максимального комфорту буде введено другу зміну роботи консульств, які працюватимуть у суботу і навіть у неділю.

Уболівальники, які хочуть поїхати  на Євро-2012 до  Польщі, але не мають  квитків на матчі, можуть звертатися по звичайні туристичні візи. При цьому вони проходитимуть за звичайною процедурою. Втім, консульства обіцяють докласти максимум зусиль для термінового розгляду таких звернень.