НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЛАН

 Запуск процесу приватизації стане одним із найголовніших пріоритетів до кінця року 

Національний план дій щодо впровадження Програми економічних реформ насамперед вказує той напрямок, яким Україна йтиме найближчі 3,5 року. З іншого боку, він дає змогу відстежувати, де відбувається уповільнення темпів чи взагалі спостерігаються відхилення від наміченого шляху. На цьому наголошувала під час брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента - представник глави держави у Кабінеті Міністрів Ірина Акімова. Вона нагадала, що на січневому засіданні Комітету з економічних реформ Віктор Янукович доручив доопрацювати вищезазначений документ, який містить понад 800 заходів із 21-го напрямку.

Передовсім документ визначає низку конкретних кроків на 2011 рік. Говорячи про це, Ірина Акімова мала на увазі план-графік проведення різноманітних заходів, пов'язаних з усіма напрямками економічних реформ.

Окремо вона зупинилася на питанні приватизації. "Влада має важливе завдання - запустити й істотно просунути вперед процес приватизації. От чому в національному плані як одне з основних завдань на 2011 рік стане затвердження Державної програми приватизації, внесення необхідних змін до відповідного законодавства. Зокрема, це виділення групи об'єктів, які підлягають приватизації вже цього року, та скорочення кількості об'єктів, які взагалі їй не підлягають. Насамперед зміни стосуватимуться енергетичного сектору", -зазначила Ірина Акімова.

Пріоритетом річного плану можна вважати й продовження процесів фіскальної та монетарної стабілізації. За словами першого заступника Глави АП, частина завдань, які стосувалися питань проблемних банків, уже вирішена.

Не менш важливий аспект - дерегуляція економіки. Більшість таких законодавчих актів було прийнято вже у першому кварталі, а до завершення літньої сесії з'являться й інші документи. Вони стосуватимуться спрощення видачі дозволів та ліцензій для різних напрямків бізнесу.

Реформування аграрної сфери та підготовка законодавчої і технічної бази для введення з 2012 року повноцінного ринку землі сільськогосподарського призначення є наступним завданням 2011 року. Для реалізації наміченого з'являться закони про державний земельний кадастр, посилення контролю за використанням земель, консолідацію земель сільгосппризначення, заставу прав на такі земельні ділянки тощо. Ці документи потрібно прийняти до кінця цього року, аби з 1 січня наступного вони вже працювали.

Що стосується соціальної сфери, то тут на першому місці -реформування пенсійної системи. До цього блоку входить і початок перетворень у медичному обслуговуванні та освіті.