ПРОГНОЗ

Українцям нинішньої зими у пригоді стануть і валянки, і гумові чоботи

Цього року для усіх нас буде актуальною англійська приказка, яка влучно стверджує, що у природи немає поганої погоди - є погано підібраний одяг. За прогнозами синоптиків, у зимові місяці слід очікувати і на дощі, і на сніг, і на сильні морози, а також на шквальний вітер.

Як повідомив на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, вже найближчим часом до нас з Європи прийде похолодання. Зараз над центральною частиною Старого континенту панує активний атмосферний циклон. В той час, коли в Україні тепло, хоча і дощить, у більшості країн Західної та Центральної Європи вже випав перший сніг. А от на Скандинавському півострові та у Фінляндії вже справжня зима - температура там сягає 30 градусів нижче нуля, сніговий покрив - від 5 до 10 см, а подекуди замети доходять й до 40 см.

За словами Миколи Кульбіди, протягом найближчих 10 днів над країною пройдуть 5 циклонів (найактивніший слід очікувати 29-30 листопада). Така "атмосферна серія", звичайно ж, вплине на погоду: за кілька днів температура у більшості областей України знизиться до мінус 1-6 градусів уночі, а вдень буде на нульовій позначці. Холодніше може бути у низці західних областей, зокрема у Львівській та Рівненській. Тут погода буде сухою. Дещо інакші показники фіксуватимуть у південних областях (частині Дніпропетровської і Кіровоградської) та Криму. Там дощитиме, уночі стовпчик термометра показуватиме 1-6 градусів тепла, а вдень - 5-10 вище нуля.

А от частині областей (Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Київській), починаючи з 26 листопада, слід готуватися до першого снігу. Сніжитиме до 3 грудня, і місцями "біла ковдра" буде завтовшки 10-15 см. У цей період можливі сильні снігопади, налипання мокрого снігу на дроти та дерева, ожеледиця на дорогах. Все це супроводжуватиметься посиленням швидкості вітру до штормових значень - 15-22 м/с, а 29-30 листопада вітер матиме швидкість 22-24 м/с. Тому Микола Кульбіда закликав комунальні служби бути насторожі. Зі свого боку, Гідрометцентр готовий до складних погодних умов і буде завчасно інформувати та попереджувати громадян, комунальників, центральні та місцеві органи влади про наближення загрозливих явищ.

У підсумку головний синоптик зазначив, що зима починається з мінливих процесів, такою ж вона буде і надалі. Прогнозується, що температурні показники перевищуватимуть норму, але незначно - про рекорди не йдеться. Будуть і нетривалі періоди різкого похолодання.

А от чи буде сніг на Новий рік? Микола Кульбіда пообіцяв: як тільки з'явиться достовірний прогноз, Гідрометцентр одразу ж його оприлюднить.