ВИСТАВКА. У Харківському художньому музеї сьогодні, 25 квітня, відкрилася виставка робіт іспанського художника кінця ХVIII - початку XIX ст. Франсиско Гойї. Представлена графічна серія «Капрічос» (80 офортів) з колекції Київського національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

Як повідомила журналістам директор музею Валентина Мизгіна, роботи Ф. Гойї демонструються в Харкові вперше. «Він створив серію «Капрічос», будучи придворним художником, воля якого була скута певними вимогами королівського двору. Ця серія - прояв обуреного розуму художника, тому що, перебуваючи при дворі й бачачи підлі й низькі відносини між людьми при всій їхній зовнішній світськості й люб'язності , він прекрасно розумів, що в людях дуже часто проявляється диявольське, нице», - розповіла В. Мизгіна.

Серія створена в 1787-1788 роках. Художник зобразив лицемірство дворянства й придворних кіл, вади правлячої пари, церкви, інквізиції і простих людей. У музеї відзначили, що в гравюрах Ф. Гойї об'єднані реальні й фантастичні персонажі, світ постає в єдності суперечностей низького й високого, огидного й прекрасного.

За словами В. Мизгіної, «Капрічос» називають найзагадковішою серією в європейському мистецтві: її вивчає безліч дослідників уже понад 200 років, але до кінця вона так і не зрозуміла. «Розглядати роботи Ф. Гойї як просто карикатурні зображення не можна - вони набагато складніші, - підкреслила В. Мизгіна. - Досі дослідники, які намагаються розшифрувати підписи до його робіт, заходять у глухий кут».

«STATUS QUO»