МКС. На борту Міжнародної космічної станції сьогодні пізно ввечері (за київським часом) відбудеться зміна командира станції: командування перейде від американця до росіянина.

Американський астронавт Деніел Бербанк. ©  Фото EPA/ИТАР-ТАСС

Російський космонавт Олег Кононенко. ©  Фото EPA/ИТАР-ТАСС

Як повідомили кореспонденти ІТАР-ТАСС в підмосковному Центрі управління польотами (ЦУП), «о 23:00 за московським часом почнеться церемонія передачі влади від американця Деніела Бербанка російському космонавту Олегу Кононенку».. Останній командуватиме станцією аж до свого повернення на Землю, яке заплановане на кінець червня. Разом з Кононенком підтримувати працездатність станції до прибуття наступного екіпажу (МКС-31/32) будуть американець Дональд Петтіт і голландець Андре Кейперс.

Для нинішнього командира МКС-30 майже піврічна вахта на орбіті закінчується 27 квітня: на цей день намічено повернення на Землю останнього аналогового корабля «Союз ТМА-22» з трьома космонавтами на борту. Крім Бербанка, додому повернуться росіяни Антон Шкаплеров та Анатолій Іванишин.

Процес передачі зміни на станції - це формальна церемонія підписання відповідних документів двома командирами, яка займає не більше 20 хвилин, нагадали в ЦУП. Одночасно змінюється і номер експедиції - в даному випадку з 30 на 31. Передачу командних функцій екіпаж МКС відзначає тим, що дзвонить в ринду, розташовану на американському сегменті.

Для А. Шкаплерова, А. Іванишина та Д. Бербанка сьогодні - завершальний робочий день на орбіті. Космонавти укладають в корабель свій «багаж» і пенали з результатами біотехнологічних експериментів, а росіяни ще проведуть наостанок контроль санітарно-епідеміологічного стану станції. Крім того, в плані А. Шкаплерова і А. Іванишина – завершальне тренування у пристрої «Чайка», що забезпечує приплив крові до нижніх кінцівок, і прийом спеціальних сольових розчинів, що запобігають зневодненню організму під час посадки.