У теперішньому адміністративному центрі прифронтової Донеччини Краматорську жителі міста і його гості збирають урожай із першого тут сонячного дерева. Тобто всі охочі тепер мають змогу безплатно підзарядити мобільний телефон чи інші гаджети від конструкції із шістьма сонячними батареями, встановленої біля міського автовокзалу. За словами одного з авторів проекту Оксани Ляшкової, цей задум вдалося реалізувати в межах міської програми «Громадський бюджет» завдяки його перспективності, актуальності й необхідності зберігати і використовувати альтернативні джерела енергії.

Хоч спершу ініціатори ідеї виношували наміри встановити у місті шість лавочок із вуличними зарядними станціями для мобільних пристроїв, у подальшому вибір зробили на користь одного дерева, на облаштування якого з міського бюджету надали 127 тисяч гривень. На розташування зарядної станції на пероні автовокзалу вже позитивно відреагували пасажири автобусів, які можуть скористатися сонячною енергією і повідомити по телефону рідним, близьким і друзям про свій приїзд, від’їзд тощо.

У листопаді в Краматорську розпочнеться черговий третій конкурс «Громадський бюджет», завдяки якому місцева влада прагне запровадити використання інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету. Врахувавши практику попередніх конкурсів, у місті навіть провели спеціальні тренінги, що мають посприяти популяризації самої програми і підвищенню компетентності її потенційних учасників. А оскільки акцент свідомо роблять на залученні до програми молоді, то тепер подавати заявки на участь у конкурсі чи голосувати за цікаві проекти можна з 16 років.