ВШАНУВАННЯ. У місті над Серетом представили макет пам’ятника Незалежності нашої держави.

У скульптурній композиції використали давні українські символи: молода жінка тримає в руках лелеку, що стрімко летить увись. Сам птах нагадує тризуб (на знімку). «Досі ще ніхто не зображував наш герб у формі лелеки», — зауважив голова облради Олексій Кайда.

Тим часом міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що це буде пам’ятник, якого чекають вже 20 років, адже рішення про його встановлення приймали ще депутати міськради першого скликання. Постане скульптурна композиція у самому центрі міста, де тернополяни проводять усі значущі суспільно-політичні та культурні заходи.

Фото автора

Бронзова жінка з лелекою-тризубом матиме порівняно невеликі розміри — понад 2 м. «Споруда не буде громіздкою, можливо, комусь здасться навіть занадто дрібною, але ми керувалися європейськими засадами: головне — символ і ставлення до скульптурної композиції як до мистецького витвору», — підкреслив у розмові з кореспондентом «УК» архітектор Данило Чепіль. Інший автор — Іван Сонсядло, — є знаним скульптором. Він створив пам’ятники Тарасові Шевченку в Борщові, Іванові Франку — у Тернополі, Богданові Лепкому — в Бережанах. Його творчі роботи знайшли втілення у бронзі та зайняли чільне місце у містах і селах Тернопілля, Львівщини, Черкащини. Тому не дивно, що саме його проект переміг у конкурсі, який торік оголосила міська рада. У цьому творчому змаганні взяли участь 11 авторів з різних куточків України.    

З міського бюджету місцева влада виділить кошти лише на виготовлення проектно-кошторисної документації, сам же пам’ятник Незалежності України споруджуватимуть за пожертви Тернополя. Управління культури та мистецтв міськради вже відкрило відповідний рахунок у банку. Влада запевняє, що пам’ятник Незалежності України постане в обласному центрі вже у серпні цього року.