НА ЧАСІ. Корпорація «Microsoft» пропонує створити структуру для підготовки висококласних спеціалістів з інформаційних технологій. 

Кабінет Міністрів підготує низку рішень, що сприятимуть розвитку  IT-галузі в Україні. Про це повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час консультацій з питань розвитку інформаційних технологій у нашій державі.

Глава уряду зазначив, що за результатами зустрічі з ректорами провідних вітчизняних вищих навчальних закладів та представниками IT-компаній, будуть розглянуті всі озвучені пропозиції щодо підвищення якості підготовки спеціалістів у сфері інформаційних технологій та прийняті відповідні рішення Кабінету Міністрів.

Зокрема уряд погодився з пропозицією ректорів вишів про необхідність зменшити навантаження на викладацький склад — знизити нормативи щодо кількості студентів на одного викладача. «Спеціально для тих вишів, які готують IT-спеціалістів, ми підготуємо рішення уряду, яке передбачатиме зменшення навантаження з кількості студентів на викладача», — повідомив Микола Азаров.

Крім того, Кабінет Міністрів має намір спростити митні процедури при ввезенні з-за кордону програмного забезпечення та комп’ютерної техніки для вищих навчальних закладів. «Якщо ви завозите обладнання для інститутів на благодійній основі, то тут не повинно бути ніяких проблем», — зауважив Прем’єр-міністр.  При цьому він наголосив: питання обов’язкових митних платежів при ввезенні з-за кордону обладнання буде вирішене.

Водночас глава уряду зазначив: у процесі підготовки IT-спеціалістів надзвичайно важливим є питання участі бізнесу. «Держава виділяє кошти на підготовку спеціалістів, але де ж наш бізнес, який практично на 60% управляє всією промисловістю країни? Тому ми думаємо про те, як залучити наших бізнесменів до таких програм», — підкреслив Прем’єр.

Він також зазначив, що уряд вивчить можливість впровадження у вишах спеціальних навчальних програм для студентів, які вивчають інформаційні технології. З такою пропозицією виступив представник корпорації «Microsoft» в Україні Дмитро Шимків, який зазначив, що компанія готова запропонувати проект створення IT-академії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У свою чергу Микола Азаров повідомив, що уряд готовий збільшити держзамовлення вишам, щоб розширити базу підготовки спеціалістів для IT-галузі. За його словами, є необхідність переглянути структуру підготовки фахівців: «Економіка розвивається, модернізується і , відповідно, потребує спеціалістів іншого напрямку, ніж ми готуємо. Тому Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, плануючи разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі держзамовлення, повинно чітко визначитися: які нам потрібні спеціалісти, і в якій кількості».

За словами Прем’єра, випускники мають отримувати якісну підготовку, бути спроможними протистояти глобальним викликам, зокрема економічним, та сприймати реалії сучасного життя. «Це потребує дуже серйозного покращення рівня підготовки спеціалістів. Нам не потрібні просто спеціалісти з папірцем у кишені — вони тільки створюють проблему для країни. Разом з тим, наша наука, вища школа здатна нам дати тих, хто нам зараз потрібен. Те, чи зуміємо ми перейти від індустріальної моделі економіки до сучасної моделі, залежить від нашого бажання. Якщо ми хочемо піднятися на якісно вищий рівень, то нам потрібно в абсолютно усіх сферах нашого життя підняти рівень підготовки спеціалістів», — заявив Микола Азаров. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»