Вадим БУЧА 
для «Урядового кур’єра»

ПРОДБЕЗПЕКА. Весняно-польові роботи в Україні виконані у повному обсязі. Так, за уточненими даними з регіонів, зернові культури посіяно на площі 15 млн 900 тис. га, що становить 58% посівних площ. Про це повідомив перший заступник, в. о. міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий під час урядового брифінгу.

Він зазначив, що цього року структура посівних площ істотно відрізняється від минулих років, що пов’язано із кліматичним чинником. Так, цього року збільшено на 1 млн га посіви кукурудзи на зерно, тож їх загальна площа становить 4 млн 579 тис. га. «Це надзвичайно добрий показник з огляду на майбутній урожай. Можемо констатувати, що цей рік стане першим за історію сільського господарства України, коли більш ніж половина зерна буде зерном кукурудзи. Це ринково приваблива культура, затребувана на зовнішніх ринках», — підкреслив Микола Безуглий.

Також на 200 тис. га більше засіяно сої (загальна площа — 1 млн 324 тис. га). За словами в. о. міністра, ця культура теж користується значним попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Микола Безуглий зазначив, що цього маркетингового року Україна експортувала майже 1 млн 400 тис. тонн соєвих бобів. Крім того, у південному степу активно культивують зернове сорго, яке дуже посухостійке. Врожай цієї культури очікують в обсязі щонайменше 500 тис. тонн.

Микола Безуглий заявив, що залежно від подальших природно-кліматичних умов валовий збір зерна цього року коливатиметься від 45 млн тонн до 50 млн тонн. За його власною оцінкою, у жовтні Україна збере 48—49 млн тонн зерна. При цьому він зазначив, що масові жнива розпочнуться у третій декаді цього місяця. 

Говорячи про інші культури, посадовець повідомив, що їх посіви є традиційними, тож питання продовольчої безпеки за цими напрямами може бути повністю знято.