ВІДНОСИНИ

У рамках офіційного візиту до України міністр закордонних справ Греції зустрівся з керівництвом держави

Було обговорено питання політичного, економічного і культурного співробітництва, а також лібералізація візового режиму між нашими країнами.

Спілкуючись з Дімітрасом Друтсасом Президент Віктор Янукович акцентував увагу на економічній складовій двосторонніх відносин. Він наголосив на тому, що Греція залишається для України провідним торговельно-економічним партнером. Так, в минулому році товарообіг між нашими країнами зріс на 35%, а поточного - на 90%. Глава держави вважає, що таке зростання не є максимальним, адже потенціал торговельних відносин не вичерпано.

Також Віктор Янукович підтвердив, що в жовтні планує відвідати Грецію з візитом. У цьому зв'язку керівник грецького дипломатичного відомства передав вітання від Президента Греції і підкреслив: "Переконаний, що грецький народ зустріне вас з такою ж теплотою, яку я відчув у Києві". Він також зазначив, що відносини між країнами є тісними і дружніми, наголосивши на тому, що в Україні є велика грецька діаспора, яка може стати надійним містком зміцнення відносин між країнами.

Під час зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим йшлося про євроінтеграційні перспективи України. Зокрема, глава уряду розповів про хід переговорного процесу щодо підписання договору про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Він зазначив, що у переговорах залишилося три неврегульовані питання. Вони стосуються квотування експорту аграрної продукції, ринку послуг і використання географічних назв товарів, повідомляє УНІАН.

Миколи Азарова зазначив, що Україна запропонувала переглянути європейську позицію щодо квотування експорту сільгосппродукції, назвавши підхід ЄС до цього питання дискримінаційним. "Ми прихильники ліберальної зовнішньої торгівлі", - наголосив Прем'єр-міністр, зауваживши: Україна готова погодитися на десятирічний перехідний період, протягом якого квоти мають бути збільшені.

Глава уряду заявив, що у сфері ринку послуг Європейська комісія також займає свою позицію, адже Євросоюз не готовий допустити українських автоперевізників на європейський ринок. У цьому питанні Україна також пропонує ЄС десятирічний перехідний період, сказав Микола Азаров.

Натомість ми готові відмовитися від використання характерних географічних назв товарів. "Метаксу" ми не випускаємо, але випускаємо у великій кількості коньяк. Наш коньяк не поступається за якістю французькому", - сказав Микола Азаров, зазначивши: Україна займає гнучку позицію у цьому питанні.

Крім того, Прем'єр-міністр повідомив, що першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку Андрію Клюєву під час переговорів про ЗВТ, які відбуваються у Брюсселі, надано мандат на досягнення компромісу з ЄС.

А під час переговорів між Дімітрасом Друтсасом та керівником вітчизняного МЗС Костянтином Грищенком було порушено питання запровадження безвізового режиму. У цьому зв'язку грецький дипломат запевнив, що його країна працюватиме над спрощенням режиму поїздок до ЄС українських громадян.