ПОЛІТИЧНА КРИЗА. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху виступив зі зверненням, заявивши, що дочасне голосування можливе впродовж трьох місяців. Найімовірніше, це станеться в січні або в лютому, припускають аналітики. Однак ініціативу прем’єр-міністра ще має схвалити кнесет, який збереться на зимову сесію 15 жовтня.

Згідно з графіком, парламентські вибори в Ізраїлі мали відбутися в жовтні 2013. Бажання пришвидшити голосування Нетаньяху пояснює необхідністю ухвалити бюджет економії на наступний рік. Під час попередніх консультацій урядовій коаліції на чолі з партією премєра «Лікуд» не вдалося досягти згоди.

Ще однією причиною оголошення дострокових виборів називають підготовку Ізраїлю до ймовірної війни з Іраном. Під час сесії Генасамблеї ООН у вересні Нетаньяху заявив, що до літа Тегеран завершить розробку ядерної бомби, вкотре пригрозивши іранцям військовою операцією.

На думку аналітиків, за допомогою виборів Нетаньяху сподівається вибороти для своєї партії більше місць у парламенті і збільшити свою політичну вагу. 

Copyright © 2012 euronews