ВІДКРИТТЯ. Вчені з Іспанії та Німеччини розгадали один із ключових механізмів поширення вірусу імунодефіциту в організмі людини, що, переконані дослідники, дозволить створити нові методи лікування СНІДу, передає КорреспонденТ.net з посиланням на  РІА Новости

Група під керівництвом Хав'єр Мартінес-Пікаділі із центру з вивчення СНІДу IrsiCaixa у Барселоні описала у статті, опублікованій у журналі PLoS Biology, раніше невідомий механізм проникнення вірусу ВІЛ-1 у дендритні клітини – один із типів клітин імунної системи людини.

«Ці клітини, розташовані на слизових людини, першими «зустрічають» інфекцію. Вони «кришать» хвороботворні клітини, а потім передають «зразки» іншим імунним клітинам – Т-лімфоцитам, які і запускають повномасштабну імунну відповідь організму», – сказано в результатах дослідження .

Завдяки досі невідомому механізму, вірус ВІЛ вміє обманювати дендритні клітини, вбудовуватися в них, а потім поширюватися разом із ними по лімфатичній системі. Вірус потім починає атакувати Т-лімфоцити, що, в кінцевому підсумку, призводить до важкого ураження імунної системи та загибелі людини від безпечних для здорових інфекцій.

Група Мартінеса-Пікаділі припустила, що ключовим елементом для захоплення дендритних клітин може бути один із типів ліпідних молекул – так звані ганглоізіди. Ці молекули присутні у мембрані дендритних клітин, і вірус може використовувати їх для того, щоб не дати імунним клітинам впізнати себе.

Щоб перевірити це припущення, вчені створили кілька типів псевдовірусних штучних частинок, деякі з яких мали у мембрані молекули ганглоізідів, а деякі були від них позбавлені. Результати експерименту показали, що частинки з ганглоізідами у мембрані могли проникати у дендритні клітини.

Вчені зазначають, що хоча механізм «обману» дендритних клітин потребує подальшого дослідження, ганглоізіди можуть стати перспективною мішенню для майбутніх засобів лікування ВІЛ-інфекції.

Мартінес-Пікаділі зазначив, що на сьогоднішній день існує лише так звана антиретровірусна терапія, яка допомагає поліпшити якість життя хворого, але не виліковує його, оскільки в організмі тривають процеси розмноження вірусу.

«Відкритий нами механізм поширення ВІЛ в організмі людини дозволить розробити нові препарати, які у поєднанні з антиретровірусними будуть здатні перемогти хворобу», – сказав учений.

За оцінкою дослідників, на розробку нового препарату буде потрібно від 10 до 15 років.

Як повідомлялося, у 2011 році кількість людей, інфікованих ВІЛ, скоротилася на 20%. Про це свідчать дані ООН.