ДОСЛІДЖЕННЯ. Американські та британські астрономи з'ясували, що надзвичайно тісне зближення Місяця з Землею стало причиною появи такого великого числа великих айсбергів в тому регіоні, де в квітні 1912 року затонув лайнер «Титанік», передає ТСН з посиланням на РИА Новости.

Як відомо, «Титанік» вийшов у свій перший і останній рейс з Європи до Америки 10 квітня 1912 року, взявши на борт понад 2,2 тисячі осіб.

Чотирнадцятого квітня, під кінець четвертого дня шляху, «Титанік» зіткнувся з величезним айсбергом і затонув 15 квітня. За різними даними, загинули від 1400 до 1517 осіб.

Дональд Олсон і Рассел Дешерієв з університету штату Техас в місті Остін, а також їх колега Роджер Сінотт редактор журналу Sky & Telescope, перевірили, чи не вплинуло зближення Місяця і Землі 4 січня 1912 на "популяцію" айсбергів в тій частині північної Атлантики, де затонув найбільший пасажирський лайнер цієї епохи.

Олсон та його колеги виявили, що ця подія була одним з рідкісних і унікальних космічних феноменів в історії нашої планети.

За їхніми словами, Місяць, Сонце і Земля були розташовані таким чином, що гравітаційний вплив супутника нашої планети було значно посилено.

Так, 3 січня 1912 Земля наблизилася на максимально можливу відстань до Сонця – вона увійшла у так званий перигелій.

Наступного дня Місяць зблизився з нашою планетою і при цьому опинився в такій точці, що його гравітаційний вплив на Землю було посилено Сонцем.

За словами вчених у той день це сталося вперше на 1,4 тисячі років.

«Така конфігурація небесних тіл максимально посилила приливні сили, за допомогою яких супутнк нашої планети керує земними океанами», – констатують науковці.

Відтак Олсон та його колеги вважають, що підвищення рівня моря «звільнило» айсберги, що «застрягли» на відносно мілководних ділянках біля берегів півострова Лабрадор та острова Ньюфаундленд.

За словами астрономів, при нормальному рівні світового океану особливо великі айсберги проводять кілька років у цих водах доти, поки вони не зменшаться до «плавучих» розмірів.

Вчені вважають, що високі води у січні 1912 могли звільнити безліч застряглих айсбергів і відправити їх в плавання на зустріч з «Титаніком».