РЕФЕРЕНДУМ: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ? Залишитися в Сполученому Королівстві в обмін на більшу автономію запропонував Шотландії британський прем‘єр Девід Камерон під час візиту до Единбурга.

Основна тема – референдум щодо незалежності, на його проведенні наполягає шотландський уряд націоналістів.

Камерон визнав, що втрата Шотландії становитиме велику економічну та політичну проблему для Королівства, проте закликав шотландців обирати серцем.

«Звичайно, Шотландія могла б керувати собою сама. І Англія теж могла б. Але сенс у тому, що разом у нас це виходить краще. Я можу навести багато політичних аргументів на користь нашого Сполученого Королівства. Але мій заклик певною мірою апелює до почуттів, бо такі речі треба вирішувати не лише головою, але й серцем,» – сказав Камерон.

В Единбурзі британський прем’єр зустрівся з першим міністром Шотландії Алексом Салмондом. Розбіжностей багато: Велика Британія вважає, що референдум може пройти лише з її згоди, тоді як шотландські націоналісти кажуть, що це суто їхнє рішення. Також немає згоди й щодо формулювання запитань.

«Цей референдум має бути підготований Шотландією і заради шотландців. Я думаю, що прем’єр-міністр повинен розуміти, що Шотландія проводить політику заради людей, а не заради престижу,»– підкреслив Салмонд.

Уряд Шотландії хоче провести референдум у 2014 році. Це – символічна дата, 700-та річниця битви при Беннокберні, що стала однією з найбільших перемог шотландців над англійцями. 

Copyright © 2012 euronews