СИТУАЦІЯ. 12 гірників краснолуцької шахти імені газети «Ізвєстія» влаштували підземну акцію протесту, вимагаючи погасити борги із зарплати.

Гірники відмовилися виходити із забою до виплати їм січневого заробітку. В копальні вони провели кілька годин, доки до них не спустився генеральний директор ДП «Донбасантрацит» Семен Керкез.

Дирекція знайшла компроміс із робітниками. Їм пообіцяли виплатити заборгованість із заробітної плати протягом доби. За словами прес-секретаря держпідприємства Олени Самофалової, проблема була навіть не в боргах, бо затримували зарплатню всього кілька днів. Тож питання із виплатою було вирішено відразу. Гірники непокоїлися з приводу підвищення тарифних ставок: гендиректор розповів шахтарям, що днями міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про  підвищення зарплат. Шахтарі цього не знали. Тому, почувши про це, погодилися піднятися. 

Але на Луганщині питання щодо боргів із зарплатні є і в інших робітників галузі. Услід за товаришами із шахти імені газети «Ізвєстія» працівники публічного акціонерного товариства «Трест Луганськшахтопроходка» збираються влаштувати акцію протесту. У 2010 році підприємство за власний кошт провело роботи на шахті №10 «Нововолинська». Замовник робіт досі не погасив заборгованості перед луганським трестом у сумі 21 млн грн. 10 млн з них — борг із зарплати прохідникам.

Загальна заборгованість із зарплати на підприємствах Луганської області перевищує 90 млн грн.