РОЗРОБКИ. Класичну для сімейства Windows кнопку «Пуск», що відкриває головне меню запуску програм, приберуть з восьмої версії операційної системи.

Про це стало відомо зі скріншотів тестової збірки Windows 8 (Consumer Preview), передає ТСН.

Як відомо, кнопка «Пуск», розташована в нижньому лівому куті робочого столу, допомагає швидко запустити програму, перейти до налаштувань комп'ютера, пошуку чи нещодавно відкритих документів.

Вона вперше з'явилася 16 років тому в Windows 95, і з тих пір була присутня в кожній наступній версії ОС.

Цілком ймовірно, Microsoft вирішила позбутися стартової кнопки, щоб зробити користувальницький інтерфейс в стилі Metro інтуїтивно зрозумілим на різних пристроях.

За даними The Verge, в Windows 8 зникне тільки сама кнопка, але її функціональність залишиться.

Щоб активувати пускове меню в новій ОС, потрібно підвести курсор до одного з кутів робочого столу (в режимі для ПК), або провести уздовж нього пальцем (в сенсорному режимі).

Зазначимо, офіційні терміни запуску Windows 8 на часі не називаються. Як вважають аналітики, чекати нову ОС слід на осінь 2012 року.

Наступна версія Windows буде підтримувати не тільки процесори x64/x86, а й ARM-чіпи, широко використовувані в мобільних пристроях.

Це означає, що нову версію ОС можна буде запускати практично на будь-яких апаратах – звичайних ПК, ноутбуках, а також на планшетах.

Зазначимо, «вісімка» також отримає повністю новий користувальницький інтерфейс Metro на основі віджетів-плиток і онлайн-магазин додатків Windows Store.