ЕНЕРГОНОСІЇ. Використання Україною природного газу, видобутого з власних свердловин, утруднено трьома факторами, повідомляє Gazeta.ua.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Олег Гавриш в ефірі «Ера FM».

«Перший - запаси, які ми маємо, досить далеко залягають. Необхідні спеціальні технології в складних умовах видобутку. Це стосується материкового газу. Є ще газ на шельфі, але у нас теж немає відповідних технологій для його видобутку. «Чорноморнафтогаз» може працювати на певних глибинах, але цей газ перебуває ще глибше, і потрібна більша кількість бурових. Третя категорія газу - шахтний і сланцевий. Його у нас взагалі толком ніхто не розробляв і не видобував. Тільки кілька шахт перейнялися цією проблемою», - сказав експерт.

За словами О. Гавриша, для розробки власних свердловин Україні необхідні інвестиції.

«Але інвестиції неможливі без гарантій з боку уряду, без пристойного інвестиційного клімату, щоб інвестори чітко розуміли, що вони отримають взамін. На жаль, у нас зараз інвестиційний клімат, скажімо так, не найкращий. Більше того, за всіма рейтингами Україна просіла вниз. Нам досить складно буде залучити інвестиційні компанії», - зазначив фахівець.

Видобуток сланцевого газу в Україні Гавриш назвав складним проектом.

«Його видобувають лише в Канаді та США, де досить великі площі видобутку. А у нас ці площі обмежені. Крім того, у нас загальний басейн з Польщею. Останні дослідження в Польщі показали, що є серйозні проблеми: дві свердловини виявилися сухими», - підкреслив він.