КОНТРОЛЬ. Минулого року для проведення незалежної експертизи якості та безпеки товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів урядом було виділено 1,7 млн грн. При цьому захист прав споживачів під свій особистий контроль узяв Прем’єр-міністр Микола Азаров, повідомив голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов на урядовому брифінгу.

Посадовець зазначив, що протягом минулого року перевірено товарів та послуг на суму понад 679 млн грн. Зокрема, фахівцями було проконтрольовано понад 3 тис. 563 тонни продовольчих товарів, 35% з яких забраковано та знято з реалізації через вичерпаний термін придатності, брак супровідних документів, а також невідповідність документації нормативним вимогам. Крім того, перевірено майже  3,8 млн одиниць непродовольчих товарів, з яких 2,5 млн (65%) — знято з реалізації, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто більш як 35 тис. осіб, на яких накладено адміністративних стягнень на суму понад 5,7 млн грн. Підприємства, де виявлено порушення, притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 181 млн грн. Крім того, протягом минулого року до територіальних управлінь Держспоживінспекції надійшло понад 28 тис. письмових заяв споживачів, а ще майже 11 тис. скарг отримано на особистому прийомі.