АТРИБУТИ ЄВРО-2012. З наближенням Євро-2012 Україна приготувала свою відповідь африканській вувузелі – глиняну зозулицю. За словами авторів ідеї, вона не така галаслива, як вувузела, і водночас передає українські традиції, бо це давній музичний інструмент часів Трипілля.

Автор сучасної форми зозулиці гончар Леся Денисенко-Єременко каже, що глина додає інструменту особливого тепла:

«Глина – це земля і вона несе дуже позитивну енергетику, і це все передається живій істоті – дитині. В принципі, тут одні позитиви. Чому сьогодні ми згадали про це явище? Ну, ми зараз в цивілізації і треба згадати з чого ми починалися, як ми прийшли до сьогодення».

Гончар каже, що кожна зозулиця вироблена вручну, відповідно кожна має і свій власний неповторний звук.

Трохи потренувавшись, вболівальники можуть навчитись грати і футбольні гімни. Це мистецтво вже опанував співавтор проекту Олександр Соколинський:

«Оскільки в Трипіллі все робилося саме з глини в ті часи, то ми подумали, що такий свищик, який буде схожий на птаха, назвати зозулицею. До речі, зозуля всім відома. Тому ми зробили таку цікаву архаїчну назву «Зозулиця», зробили її з глини і зробили її в такій техніці, як робили її майстри 2-3 тисячі років тому».

Автори «Зозулиці» кажуть, що ця пташечка, зроблена з глини, – це не тільки свисток на Євро-2012, а й оберіг, який своїм корінням сягає трипільської культури.

 Copyright © 2012 euronews