САНАВІАЦІЯ. На Вінниччині відновила роботу санітарна авіація. Тепер для термінових перевезень хворих з глибинки використовується  відомий усім «кукурудзник». Ан-2 після понад 20-річної перерви дав старт проекту.

Літак зробив від обласного центру перший рейс до міста Бершадь. Бригада лікарів мала надати екстрену медичну допомогу важкохворому в районній центральній лікарні.

«Літак використовуватимуть на великі відстані. Бригада лікарів чергуватиме постійно. За потреби важко хворих пацієнтів повітрям доставлятимемо до Вінниці», — зазначив головний лікар обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза.

Вінницька область за територією одна з найбільших в Україні. Від обласного центру до 11 райцентрів шосейними дорогами відстань сягає понад 100 кілометрів. А до міст Ямпіль і Бершадь, селищ Чечельник та Піщанка — приблизно 160 км. На перевезення автотранспортом хворих та травмованих звідти втрачається чимало часу, що спричиняє серйозну небезпеку для їхнього життя. А літаком — не більш як 45 хвилин.

Зі слів голови облдержадміністрації Миколи Джиги, основна мета відновлення санітарної авіації — наблизити медицину до людей і підняти якість обслуговування. На території області обладнано 20 майданчиків, де може приземлитися Ан-2. Один рейс літака швидкої допомоги обходиться приблизно у 4 тис. грн. Фінансування вильотів здійснюватиметься з обласного бюджету.