ЛІТО ПОЗАДУ

Швейцарці оздоровили українських дітей

На жаль, не завжди і не у всіх дітей із екологічно неблагополучних територій є змога зміцнити здоров’я в незабрудненому довкіллі. На щастя, це не стосується дітей-сиріт або з неповних сімей, яким багато років підряд приходить на допомогу Швейцарська Конфедерація. Посольство цієї країни в Україні через благодійну організацію «Грін Крос Україна», яку очолює Юрій Сапіга, втілює міжнародну програму СОЦМЕД. Не вперше швейцарці оздоровлюють дітей з Чорнобильської зони та Донецького регіону, обравши місцем їхнього перебування село Лумшори, що в Перечинському районі Закарпаття. Лікувально-оздоровчий комплекс «Полонина»  на кілька тижнів став домівкою для юних жителів міст Біла Церква та Славутич Київської області, Житомира, а також Горлівки. Протягом трьох тижнів для 80 дітлахів тут тривав такий собі «земний рай».

На заняттях з флористики гості долучалися до карпатських народних традицій. Фото автора

— Група фахівців нашого медзакладу, що міститься в Ужгороді, щодня чергувала в цьому віддаленому селі. Проводили для дітей процедури фітотерапії та апаратної фізіотерапії, забезпечували відвідування соляних кімнат, вживання мінеральної води «Поляна Квасова», влаштовували купання в басейні, теренкури тощо, — розповідає завідуючий відділенням науково-практичного медичного центру «Реабілітація» МОЗ України Віктор Турлик. — Проведені медичні аналізи показали, що стан здоров’я дітей відчутно поліпшився.

— Вони мандрували горами, дихали свіжим повітрям і, безумовно, дізнавалися багато нового про культуру, звичаї та традиції закарпатців, — додав працівник туркомплексу Олександр Фейка. — Побували і на ознайомлювальних екскурсіях в Ужгороді і Мукачевому. А щоденна  культурно-дозвіллєва програма під керівництвом Іванни Чорної та старшої вожатої Катерини Середи додавала юним духовної наснаги.

Підсумки підбили у прощальному концерті. Діти продемонстрували свої таланти в найрізноманітніших жанрах.  Юні поети Марія Усова і Влад Третяк прочитали власні вірші про перебування в гірському краї.