УРОЖАЙ. Цього року збиранню підлягає 10,9 млн га ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку.
 

За попередніми даними, врожай очікується на рівні 45—47 млн тонн, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Ми плануємо зібрати пшеницю з площі 5865 тис. га, ячмінь — 3476 тис. га, жито — 303 тис. га, овес — 310 тис. га, горох — 247 тис. га. Наразі ранні зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 1,4 млн га, зокрема ячмінь — на площі 474 тис. га, горох — 80 тис. га, озимий ріпак — 52 тис. га, озиму пшеницю зібрано на площі 828 тис. га», — поінформував міністр.

Загалом в Україні вже зібрано майже на 17% площ, що становить 1,7 млн га, та зібрано 3,7 млн тонн зерна за середньої врожайності 17,6 ц/га.

«Враховуючи врожайність степової та лісостепової смуг України, ми очікуємо зібрати близько 20-21 млн тонн ранніх зернових», — зазначив урядовець.

Крім того, продовжується заготівля кормів для потреб тваринницької галузі — заготовлено 4,1 млн тонн сіна, сінажу закладено 1,3 млн тонн.

Микола Присяжнюк підкреслив, що неоднорідність погодних умов у червні по-різному впливала на стан сільськогосподарських культур. Так, у західному, північному та центральному регіонах, де зволоження грунту було переважно достатнім, посіви перебувають у доброму і задовільному стані. Така сама ситуація з посівами кукурудзи, гороху, сої, гречки, проса та цукрових буряків і в зоні лісостепу та Полісся. 

У південному регіоні формування і налив зерна ранніх зернових культур відбувалися в умовах повітряної та ∂рунтової посухи, що призвело до низькорослості рослин, зріджених посівів і плюсклості зерна.

«Загалом, високі температури повітря і дефіцит вологи прискорили дозрівання хлібів на 10—16 днів», — передає слова міністра прес-служба Мінагропроду. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»