ВІДНОСИНИ

Уряд Росії полегшив доступ для української трубної продукції на ринок країн Митного союзу

Угода про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД має стратегічно важливе значення для України, адже саме до країн Співдружності нині постачається більша частина української продукції з високою доданою вартістю. На цьому наголосив Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв.

За його словами, участь у договорі ЗВТ в рамках СНД вже приносить Україні конкретні результати. Так, після ратифікації договору уряд Росії пішов на внесення змін до угоди про постачання трубної продукції на територію країн Митного союзу. Таке рішення матиме позитивний вплив і дасть вагомі результати: 50 тис. осіб, зайнятих у галузі, матимуть роботу, а країна отримає не менш як 400 млн доларів США валютної виручки, повідомляє прес-служба Секретаря РНБО.

Загалом, за словами Андрія Клюєва, розрахунки фахівців вказують на те, що дія договору про ЗВТ в рамках СНД може сприяти в середньостроковій перспективі зростанню випуску промислової продукції в Україні на 3,5—4% і відповідно ВВП — додатково до 2,5% на рік. Прискорення зростання в низці промислових галузей збільшить зайнятість, зростання доходів населення та державного бюджету. При цьому Андрій Клюєв підкреслив, що СНД — перспективний і цілком платоспроможний ринок, де проживає 200 млн споживачів, а темпи зростання ВВП країн Співдружності в кілька разів перевищують темпи зростання економік країн Євросоюзу.

Водночас він зауважив, що участь у договорі про вільну торгівлю в рамках СНД не заважає Україні працювати над прискоренням створення зони вільної торгівлі з ЄС: угоди узгоджено між собою, і вони не суперечать одна одній. Секретар РНБО також нагадав, що Україна веде консультації і здійснює підготовку проектів угод про вільну торгівлю з Канадою, Ізраїлем, Марокко та іншими перспективними торговельними партнерами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»