«Журналіст Марія Варфоломеєва звільнена з полону! Пишаюся її мужністю і силою духу!» — повідомив Президент Петро Порошенко. Відразу після звільнення очільник держави подзвонив Марії, запросивши її до Києва.

«Очі — на півобличчя. Виснажена. Худесенька. І, здається, пережиті страждання тільки загострили її красу. Її витончена постать має такий ірреальний вигляд на цьому пошматованому війною мосту під Щастям. Ще важче уявити цю тендітну дівчину в підвалі тюрми. Марія Варфоломеєва провела в катівнях бойовиків 14 місяців. Ії затримали за звинувачення в «шпіонажі», за проукраїнську позицію, за активну участь у Євромайданах у рідному місті, за патріотичну символіку на фото в соцмережах. З 9 січня 2015 року її родина, друзі, СБУ, журналістська спільнота, волонтери, всі ми боролися за її звільнення», — написала у Фейсбуці уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях народний депутат Ірина Геращенко.

Про своє звільнення Марія Варфоломеєва дізналася за дві години до нього. Фото надане автором

За її словами, бойовики довго під різними надуманими приводами (звинувачення в шпигунстві, диверсії та інша маячня) відмовлялися навіть включати Марію Варфоломеєву до списків обміну. А потім висунули умову передати їм чергового «заблудившегося освободителя». Звільнення луганської журналістки відбулося завдяки тому, що Президент України заради нього помилував громадянина РФ  — такого собі Горбунова, засудженого на тривалий термін ув’язнення за злочини проти територіальної цілісності нашої держави.

Примітно, що звільнення відбулося за тиждень до дня народження Марії Варфоломеєвої — його дівчина святкуватиме 9 березня.

З усіх українських журналістів, що потрапили в полон до самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», Марія стала єдиною, хто перебував у катівнях так довго. Інші бранці (це були четверо журналістів-чоловіків) вийшли з ув’язнення за коротші терміни.

Спроби звільнити Марію робили багато разів. У долі журналістки брали участь волонтери і правозахисники, міліція і переговірники. На початку цього року Луганська регіональна організація Національної спілки журналістів України звернулася до уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях народного депутата Ірини Геращенко з проханням сприяти якнайшвидшому звільненню бранки.

У полоні Марія Варфоломеєва перебувала майже 14 місяців — з 9 січня 2015 року, коли бойовики схопили її під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. За словами журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожувало 15 років ув’язнення.

До окупації Луганська Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Вільний репортер», співпрацювала з інтернет-виданням «Схід-медіа» і центральними телеканалами.

«Дуже рада звільненню Марії і безумовно готова запропонувати їй продовжити співпрацю з нашим виданням вже на вільній українській землі, у Сєверодонецьку, — каже головний редактор луганського тижневика «Вільний репортер» Анна Руденко. — Хоч я думаю, вона тепер буде дуже затребувана. Та реабілітація — це в першу чергу».

Саме в цій газеті до початку АТО Марія Варфоломеєва працювала, особливо захоплювалася фоторепортажами. Дорога фотокамера, яку колись подарували їй батьки, стала найбільшою пристрастю Марії, і врешті-решт саме цю фотокамеру було визнано «засобом шпигунства». Вона погубила її та рідну бабусю, заради турботи про яку Марія й повернулася до Луганська з Києва, куди перебралася влітку 2014-го. Через тиждень після того, як бойовики заарештували Марію, бабуся наклала на себе руки. Ось така трагедія. Одна з тисяч на Донбасі.

«Важливо. Ми звільнили Марію в день важливої зустрічі міністрів закордонних справ нормандського формату. Цього дня в Парижі міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягав, щоб питання звільнення заручників було одним із пріоритетів, як і безпекові питання. Українська сторона вимагає негайного звільнення всіх бранців — тепер їх залишається 129.

Ця тема буде ключовою під час наступного раунду роботи гуманітарної підгрупи в Мінську, — пише у Фейсбуці Ірина Геращенко. — На попередніх зустрічах у Мінську я передала представникам ОБСЄ і РФ листи від мам і дружин заручників, їхні звернення з вимогою негайного звільнення хлопців. Президент України продемонстрував гуманізм, помилувавши двох росіян, задля звільнення наших героїв — Марії Варфоломеєвої і Андрія Гречанова. Він подав приклад Путіну, судилища якого засуджують сьогодні невинних — Сенцова, Кольченка, Надію Савченко та інших. І ми апелюємо до світу: тиснути на Путіна, бо ключ від усіх в’язниць, де утримують українців, — насправді у його кишені».