Сумнозвісні події в Мукачевому ще довго позначатимуться на житті країни. Трактувати їх кожен може, виходячи з власного розуміння політичної ситуації чи уподобань. Однак висновки влада мусить зробити однозначні: далі терпіти й приховувати корупцію вже не можна. Інакше вона остаточно поглине суспільство, яке рано чи пізно постане проти цього ганебного явища. І тоді наслідки для всіх нас будуть значно серйознішими. 

Уже за традицією найпершими висновками стали кадрові. Президент Петро Порошенко вирішив скористатися досвідом Геннадія Москаля, який донедавна очолював Луганську військово-цивільну адміністрацію, доручивши йому навести лад на Закарпатті. Анонсував він і масштабні зміни в керівництві правоохоронних органів області. Так Президент заявив, що підпише указ про призначення начальником обласного управління СБУ Олега Воєводіна. Управління МВС очолить колишній заступник керівника управління МВС у Донецькій області Сергій Князєв.

За дорученням глави держави відсторонено від посад керівників двох прикордонних загонів області — Мукачівського та Чопського, а також призначено нове прикордонне керівництво.

Відтепер на Закарпатті буде свій головний Москаль. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Сам Геннадій Москаль, який користується величезною повагою і шаною українців, неодноразово доводив свою здатність бути антикризовим менеджером. «Він продемонстрував, що можна під кулями, під російськими артилерійськими обстрілами закривати контрабанду на Луганщині, можна наводити порядок, можна не допускати «бєспрєдєла» і мародерства і демонструвати, що є справжня українська влада — некорумпована, патріотична, головне завдання якої — допомагати людям», — такими словами Петро Порошенко представив нового керівника Закарпаття обласному активу.

Край цей Геннадію Москалю відомий, адже у 1995—1997 роках він очолював тут обласне управління МВС, а з червня 2001 року до вересня 2002-го навіть побував у кріслі голови облдержадміністрації.

А тим часом зростання напруги на донбаській лінії зіткнення, яке ми відчуваємо останніми тижнями, явно синхронізується зі спробами дестабілізувати ситуацію всередині країни. «Цей сценарій Кремля є очевидним. Свідомо чи всліпу беруть в ньому участь деякі наші патріоти — мені байдуже. Незалежно від їхньої мотивації, як гарант Конституції, прав та свобод громадян, я повинен розпеченим залізом випалити таке явище, як незаконні збройні формування, — провадив Президент. — Ті, хто з гранатометів і кулеметів гатить на Закарпатті, — терористи і бандити. Від того, що вони почепили патріотичні шеврони і обгорнулися в український прапор, сутність їхня не міняється. А от вина — стає ще тяжчою. Анархії та отаманщини в Україні не буде. Ми пройшли цей досвід у 18—19 роках на початку XX століття і загубили державу. Зараз ми маємо все зробити, щоб Українську державу зберегти. Бо тоді перемогою Росії і втратою незалежності було зроблено дуже потужне щеплення українському народу, щоб він назавжди запам’ятав, що таке анархія».

На нараді з керівниками силових структур та правоохоронних органів у Мукачевому Петро Порошенко заявив про початок системної боротьби з правопорушеннями в області, бо система державного управління на Закарпатті повністю прогнила. «Нова сильна потужна влада на Закарпатті має сформувати кулак законності, правопорядку та вдарити ним бандитів, які сьогодні грабують народ України», — наголосив Президент. Адже призначені нові керівники обласних управлінь СБУ та МВС є досвідченими та незаплямованими правоохоронцями.

Завдання номер один — це налагодження у стислі терміни ефективної взаємодії митників, прикордонників, МВС, СБУ та прокуратури. Криміналітет підживлюється фінансами переважно від контрабанди, тож перекриття кордону стане серйозним ударом по ньому.

У планах Президента — провести консультації щодо ефективної боротьби з контрабандою з очільниками країн-сусідів України на західному кордоні. «Контрабанда по цей бік не може відбуватися без того, щоб з іншого боку кордону її не чекали», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.