ТЕНДЕНЦІЯ

Мода на імена тримається вже кілька років поспіль

Торік під час реєстрації дітей в Україні найчастіше використовувалися імена Олександр, Анастасія та Софія. За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, ці імена не втрачають популярності в Україні щонайменше останні 10 років.

Втім, цікава деталь. Повернувшись до повідомлень Міністерства юстиції попередніх років про те, які імена батьки найчастіше давали новонародженим діткам, ми помітили таке. Серед імен для хлопчиків у 2009 році найпопулярнішим було Максим, у 2008 - Назар, у 2007 - Олександр. А ось серед імен для дівчаток упродовж цього часу незмінно домінує Анастасія. Це ім'я в перекладі з грецької означає "воскресла". Кажуть, що ім'я має здатність наділяти людину певними рисами. Так ось, в Інтернеті ми знайшли інформацію про те, якими рисами наділяє ім'я Анастасія: "Дівчинці з таким ім'ям зумовлено бути найкрасивішою, найрозумнішою, найніжнішою. Її люблять у дитячому садочку, в школі. Вона ніколи не буде злісною й мстивою, росте мрійливою, любить казки, у неї добре розвинена уява".

Торік майже такою ж популярністю, як імена-лідери, користувалися й такі жіночі імена як Марія, Ганна (Анна), Дар'я (Дарина, Дарія), Вікторія, Поліна, Катерина, Єлизавета, Аліна, Олександра, Кристина, Соломія. Хлопчикам під час реєстрації найчастіше обирали також імена Максим, Артем, Данило (Даніїл, Даніл), Микита (Никита), Владислав, Денис, Андрій, Дмитро, Кирило (Кирилл), Іван, Назар, Богдан. Далі за популярністю йдуть такі жіночі імена як Вероніка, Діана, Маргарита, Юлія, Ольга, Аріна, Тетяна, Кира, Яна, Єва, Марина, чоловічі імена - Богдан, Роман, Михайло, Єгор, Ярослав, Тимофій, Євген, Марк, Володимир, Сергій, Матвій, Гліб, Віталій, Давид, Юрій, Олексій, Тимур, Микола.

Ці імена, за словами міністра юстиції, реєстрували у більшості регіонів України. Та у кожному регіоні існує й своя, "місцева", мода на імена для новонароджених.

Так, на Дніпропетровщині до популярних потрапили такі чоловічі імена, як Арсен (Арсеній), Валерій, Ростислав. На Закарпатті - Євгенія, Наталія, Каміла, Ксенія. В Івано-Франківській області - Влада, Павло, Тарас. У Кіровоградській - Іванна. У Львівській - Марта. У Миколаївській - Аліса, Мілана, Злата. На Одещині популярністю користувались імена Уляна, Владислава, Альона. На Полтавщині - Надія, Тарас. На Харківщині - Ксенія, Уляна, Варвара, Злата. У Чернівецькій області - Богдана, Валентин, Георгій. Кияни віддавали перевагу таким іменам, як Варвара, Аліса, Ксенія.

Проте бажання дати дитині гарне ім'я подекуди йде врозріз із правилами українського правопису. Так, в органах РАЦС зазначають, що торік, власне, як і в попередніх роках, немало батьків наполягали на тому, щоб імена Ганна, Христина, Данило, Микита, Кирило, Гліб, Пилип були зазначені за прикладом російського правопису.

Фахівці зауважують, що батьки, наполягаючи на тому, щоб під час реєстрації ім'я дитини записувалось так, як вони того хочуть, а не як вимагає правопис, не задумуються, що це може потім спричинити колізію при оформленні документів. Наприклад, зустрічаються такі форми чоловічих імен, як Тімур, Раман, Владімір, Данііл, Доніель, Кірілл, Філіп. Трапляються такі незвичні форми жіночих імен, як Катіріна, Лізавєта, Єлісавета, Єліна.

А до рідкісних імен у минулому році потрапили такі популярні колись імена як Герман, Родіон, Владлен, Влас, Лев, Ян, Мирон, Альбіна, Анжеліка, Віталіна, Елеонора, Майя, Ніка, Регіна, Сніжана, Лада, Рената, Ельвіра, Таміла, Нора, Дана, Еліна, Нонна, Клара, Зося, Стелла, Орися, Юстина, Юліана, Неоніла.