Дивно було почути в службовому автобусі, який відвозив гірників з шахти Мельникова до Лисичанська, розмову про «Ощадбанк». Люди гомоніли, що до них приїхала «столична комісія» й навіть спускалася на горизонт 518 метрів, аби поспілкуватися з гірниками та повідомити, що почали нараховувати заробітну плату. Пришвидшити цей процес вдалося завдяки старанням працівників банку. 

Згадують про візит вищого керівництва «Ощадбанку» тепер і в Новотошківці, де розташований легендарний 29-й блокпост — крайня точка підконтрольної Україні території Луганщини. Селище сильно постраждало від бойових дій. Саме сюди приїхав одразу після обговорення робочих питань у Сєверодонецьку голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний разом з очільником області Геннадієм Москалем. Вони оглянули наслідки обстрілів та поспілкувалися з жителями селища й військовослужбовцями. У результаті вирішили, що «Ощадбанк» відремонтує зруйновану бойовиками покрівлю школи в Новотошківці та придбає для військових 29-го блокпосту тепловізор і генератори. На своїй сторінці у Фейсбуці після цієї поїздки банкір написав: «Життя обов’язково повернеться на Донбас». В інтерв’ю ж «Урядовому кур’єру» Андрій ПИШНИЙ розшифрував цю майже програмну заяву.

— «Ощадбанк» є атрибутом державності. Де держава, там «Ощадбанк», — підкреслює Андрій Григорович. — Наші відділення працюють і допомагають людям навіть на тих територіях, що нині є небезпечними.

Голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний

— Чи справді великі втрати банку через проведення АТО?

— Ми закрили всі відділення на окупованій території: це дві третини всієї філіальної мережі в Луганській області. Але найголовніше — там залишилася частина наших працівників, хоча більшість все-таки вирішила переїхати на підконтрольну уряду територію та скористатися нашою допомогою з орендою житла. Гроші можна заробити, а ось людський капітал нічим не відшкодувати.

Загалом важко оцінити наші втрати, бо Луганське обласне управління було найуспішнішим у структурі «Ощадбанку». Але нині тут, у Сєверодонецьку, зібралася потужна команда. Це вже не колектив, я сьогодні побачив саме команду.

— Ви допомогли в організації виплат лисичанським шахтарям, передали сертифікат на 100 тисяч гривень для відновлення школи в селищі Новотошківка, відкрили центральний офіс у Сєверодонецьку, до того ж виконали прохання обласної влади стосовно істотного збільшення кількості банкоматів «Ощадбанку» в області. На які ще проблеми просять звернути увагу клієнти з Луганщини?

— Аграрії запитують, чи можуть вони розраховувати на кредити від «Ощадбанку». Ми справді розглядаємо таку можливість й зарезервували кошти для підтримки малого та середнього бізнесу в агропромисловому комплексі. Про конкретні суми говорити некоректно — кожен випадок треба розглядати індивідуально. Окрім того, кілька місяців тому в «Ощадбанку» запущено програму «Банк-волонтер». Ми співпрацюємо з багатьма волонтерськими організаціями. Тому, думаю, і з ремонтом покрівлі школи в Новотошківці впораємося, і тепловізор для військових 29-го блокпосту допоможемо придбати.

— Які завдання ви ставите перед луганськими колегами?

— Управління повинно заробляти. Воно має працювати на бізнес: на комісійні, операційні доходи, працювати на залучення депозитів. Увесь минулий рік ми спостерігали відтоки депозитної бази. Але нині наш новий продукт — акційний депозит «Писанка» — уже дає результати. Ми бачимо, що у луганському управлінні є дохід від його реалізації: близько 34 мільйонів гривень було розміщено лише у березні. А загалом в Україні — понад 3 мільярди гривень. Отже, ми почали говорити з людьми зрозумілою для них мовою. Це свідчить про відновлення довіри до «Ощадбанку», що за сучасних умов дуже важливо.

— Минулий рік, початок нинішнього виявилися проблемними для банківської системи країни в цілому — стався масовий відтік депозитів. А «Ощадбанк» — єдиний серед усіх! — мав надходження коштів до 120 мільйонів гривень. За рахунок чого фінансова установа досягла таких показників?

— Якщо коротко, то формула проста: «Ощадбанк» — банк мільйонів і для мільйонів. Він державний, адже юридично його акціонером є уряд, але фактично — кожен громадянин України. Державний «Ощадбанк» — єдиний в Україні банк, збереження вкладів в якому держава гарантує на 100%. Це абсолютний захист заощаджень вкладників без обмеження суми та термінів.

У фінустанові працює також найкращий колектив. На мою думку, це достатня формула успіху: вір у те, що робиш, працюй з тими, на кого можеш покластися, відповідай за кінцевий результат та кажи завжди правду.

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій ПИШНИЙ. Народився 26 жовтня 1974 року в селі Доброводи Збаразького району Тернопільської області. Закінчив юридичний факультет Чернівецького державного університету. З 2000 року очолив юридичне управління «Ощадбанку». Голова правління АТ «Ощадбанк» з 26 березня 2014 року.

ДОВІДКА «УК»

За останній рік в Ощадбанку відкрито 107 відділень нового типу, до однієї тисячі зросла кількість інформаційно-платіжних терміналів. Завдяки впровадженню «Ощад-24» з 94 до майже 400 тисяч зросла кількість користувачів мобільного банкінгу.

Кількість власних та партнерських банкоматів «Ощадбанку» становить 5 тисяч по всій Україні. Це дозволяє якісно обслуговувати близько 21 тисячі підприємств, у рамках зарплатних проектів кошти через «Ощадбанк» отримують понад 2 мільйони працівників.