ІНТЕГРАЦІЯ

Принаймні це пообіцяв Єврокомісар Штефан Фюле українським посадовцям у Брюсселі

У Європейському Союзі переконані, що цей рік стане вирішальним у визначенні майбутніх відносин з Україною. На цьому наголосив Комісар ЄС із питань розширення Європейської політики сусідства Штефан Фюле під час брюссельської конференції «Україна—ЄС: шлях вперед». З боку нашої держави участь у заході взяли, зокрема, перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський і Секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Клюєв.

Говорячи про перспективи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Штефан Фюле заявив, що її парафування має відбутися вже впродовж найближчого місяця. Він підкреслив, що затримки з парафуванням викликані об’єктивними причинами, які полягають у необхідності юридичної перевірки всього тексту угоди та узгодження всіх пунктів у фінальному варіанті. Крім того, Єврокомісар зазначив, що після парафування угоди знадобиться додатковий час на її переклад на офіційні мови країн-членів ЄС.

Водночас Штефан Фюле висловив сподівання, що остаточне підписання Угоди про асоціацію відбудеться цього року. «Що стосується підписання, я думаю, це може бути восени. Певні країни-члени, очевидно, скажуть, що після виборів», — цитує слова Єврокомісара УНІАН. Штефан Фюле також підкреслив, що підписання і ратифікація угоди залежатиме від успішності реформ на підтримку демократії, прав людини та верховенства права в Україні.

Штефан Фюле наголошує на правах людини та верховенстві права. Фото з сайту stefan-fule defencegreece.com

Курс на «правильний шлях»

Зі свого боку Валерій Хорошковський наголосив на тому, що саме проведення чесних і вільних парламентських виборів стане визначальним кроком України, який пожвавить відносини з ЄС. Крім того, цьому сприятиме проведення дієвих та ефективних реформ, зокрема тих, що стосуються покращення бізнес-клімату в нашій державі.

Говорячи про продовження Україною курсу на євроінтеграцію, перший віце-прем’єр заявив: «Ми маємо повернути відносини з ЄС на правильний шлях. І думаю, на швидкий шлях. Таким чином, я сказав би, що нам потрібно «перезавантажити» відносини між Україною та ЄС».

Окрім участі в конференції, Валерій Хорошковський провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема із Штефаном Фюле, міністрами закордонних справ Швеції та Литви Карлом Більдтом і Аудроніусом Ажубалісом, а також депутатом Європейського парламенту Павлом Ковалем.

Перший віце-прем’єр висловив сподівання на подальшу підтримку Швецією, Литвою та Європейським парламентом євроінтеграційних прагнень України і подякував за їхню конструктивну позицію у питанні укладення Угоди про асоціацію та веденні безвізового діалогу Україна — ЄС.

Чи бути декриміналізації?

Про майбутні парламентські вибори говорив і Андрій Клюєв. Секретар РНБО заявив: «Керівництво країни має твердий намір забезпечити чесне проведення цих виборів». Він зазначив, що влада України розуміє важливість такого кроку в контексті європейської інте?грації.

Також Андрій Клюєв висловив сподівання, що найближчим часом буде завершено роботу над першим етапом Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Він зазначив, що згідно з останньою доповіддю Єврокомісії, Україні залишилося вирішити два питання: схвалити закон про біометричні паспорти та створити окремий антикорупційний комітет.

«Що стосується закону, 14 лютого він був схвалений на засіданні Кабінету Міністрів, він адаптований до стандартів ЄС і до кінця березня буде схвалений парламентом», — повідомив Секретар РНБО.

Що стосується створення антикорупційного комітету, відповідні доповнення вже запропоновані до проекту Кримінального процесуального кодексу перед його розглядом у другому читанні в парламенті. У цьому контексті Андрій Клюєв не виключив, що новий КПК Верховна Рада схвалить до кінця березня: «Думаю, що ми в березні цей кодекс вже остаточно схвалимо у другому читанні та в цілому. До кінця березня це буде точно».

При цьому Секретар РНБО підкреслив, що проект КПК розроблено з урахуванням позицій європейських експертів, і він спрямований на запровадження в сферу української кримінальної юстиції європейських стандартів.

Крім того, Андрій Клюєв розповів про перспективи декриміналізації статей 364 та 365 Кримінального кодексу. За його словами, нині щодо цього питання у парламенті тривають серйозні дискусії, адже в середині коаліції немає достатньо голосів для декриміналізації цих статей. «На жаль, деякі політичні сили порушують питання: якщо це  розглядатиметься, то постане питання про вихід з коаліції», — сказав посадовець. Проте він висловив сподівання, що найближчим часом цю проблему буде розв’язано.

Європа схиляється до логіки 

Йшлося під час конференції й про газові відносини між Україною та Росією. Зокрема, Андрій Клюєв назвав спекуляціями заяви про відбір Україною російського газу на початку лютого цього року. «Те, що були невеликі спекуляції з приводу того, що Україна відбирає газ, який іде в Європу, то це, м’яко сказати, неправда. Україна навіть запропонувала Росії та ЄС віддати частину свого газу зі сховищ для того, щоб збільшити його постачання в Європу», — зазначив Секретар РНБО.

У цьому контексті він висловив стурбованість спробами створити враження ненадійності української газотранспортної системи. Андрій Клюєв запевнив, що наша ГТС працює надійно.

У свою чергу, Штефан Фюле назвав логічним створення тристороннього газотранспортного консорціуму між Україною, Росією та ЄС. «Ми вже підтримували ці зусилля, і ми готові й хочемо брати участь у дискусії про створення тристороннього газотранспортного консорціуму щодо української газотранспортної системи. Такий трикутник логічно представлятиме виробника, транзитера та споживача», — підкреслив Єврокомісар.

При цьому він наголосив, що будь-яка газова угода з Росією має гарантувати повагу до українських зобов’язань перед Енергетичним співтовариством. «Настав час, щоб українські зусилля, спрямовані на забезпечення ринково орієнтованих цін на газ, увінчалися успіхом. Це — не тільки ключова частина Угоди про асоціацію, це також має важливе значення для майбутньої енергетичної безпеки й незалежності країни», — заявив Штефан Фюле. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»