КАРАНТИН

Приморський Маріуполь намагається протистояти небезпечному захворюванню

У сусідньому Бердянську на набережній свого часу встановили пам'ятник морському бичку. Ідея так само увіковічнити цю рибу актуальна і для Маріуполя, бо смажений чи в'ялений бичок для жителів морського узбережжя досить поширена і часто-густо улюблена страва. Утім, на початку нинішнього літа хвостатий абориген Азову потрапив у немилість. Адже з'ясувалося, що четверо місцевих жителів, які госпіталізовані з діагнозом "холера", вживали бички чи мали інший з ними контакт.

Вібріон із моря плив

Востаннє спалах холери в приморському місті фіксували аж 12 років тому. "Аж", бо саме південні райони вважаються сприятливими для поширення холерного вібріону. Тепло та спека, яких тут нітрохи не бракує, позитивно впливають на розмноження захворювання. Як свідчить завідувачка відділу особливо небезпечних інфекцій Маріупольської СЕС Лариса Антонова, санітарні лікарі практично щороку знаходять збудник цієї інфекції в Азовському морі та тутешніх річках, однак він не здатен заразити людину. Що стало причиною цьогорічної надзвичайної ситуації? За однією з версій, холерні вібріони могли активізуватися під дією сонячних променів.

Як уже писала наша газета, відразу троє маріупольців: чоловіки 55 та 65 років, а також 90-річна жінка зустріли літо в інфекційному відділенні Маріупольської міської лікарні N4. Трохи згодом у спеціальному та ізольованому боксі з тим самим діагнозом - "холера" опинився ще один потерпілий. Медики запевняють, що загрози для життя пацієнтів, які перебувають у задовільному стані, зараз немає, однак потерпілим доведеться провести на лікарняних ліжках десь тижні зо два.

Щодо причин захворювання людей лікарі найчастіше згадують рибу, яку вживали потерпілі. Йдеться насамперед про недостатню термічну обробку страви.

"У ході розпитувань хворих з'ясувалося, що скрізь фігурують бички, - засвідчує головний державний санітарний лікар Маріуполя Георгій Гусаков. - Хтось їх ловив, хтось чистив, хтось смажив, комусь їх принесли - скрізь вони присутні - бички, виловлені в районі Маріуполя".

Отже, більшість фахівців називають шлях розповсюдження холерного вібріону в приморському місті "харчовим" (вживання бичків), який обмежується поодиноким випадками захворювання. Хоча вигулькнула й "міжнародна" версія - мовляв, холеру до Маріуполя могли завезти іноземні судна, що швартувалися в місцевому порту і зливали тут свої каналізаційні стоки. Під підозру потрапили кораблі під прапорами проблемних у цьому плані країн Африки та Азії. А що думають безпосередньо маріупольці та гості міста, в яких початок пляжного сезону виявився зіпсованим?

"Чимось схожим нас лякають щороку!.."

- З якої там ще Азії?! - аж обурився чолов'яга, що долічерева вилежувався в холодку на центральному міському пляжі. - Та якби оті заморські бацили якось сюди потрапили, вони б і хвилини не вижили в нашій воді! - він красномовно показав у бік чорних труб металургійного комбінату "Азовсталь", який димить і гримить прямо на березі моря. - Любителі чорного гумору як кепкують? Хіба не чули? Мовляв, Азовське море так називається, бо в нього . впадає "Азовсталь". А Чорне має цю назву, бо туди впадає Азовське після "Азовсталі". Тому ми вже так загартувалися, що тепер ніяка трясця не бере!.. Хоча чимось схожим лякають щороку. Пляжі то відкривають, то закривають.

Маріупольцям і гостям міста й справді не звикати до трафаретних табличок на березі "Купатися суворо заборонено!" та інших подібних обмежень на морському узбережжі. Принаймні нинішній випадок з холерою таки надзвичайний. Саме тому для вивчення ситуації на місці за дорученням Прем'єр-міністра Миколи Азарова до Маріуполя прибув міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко. В місті створили оперативний штаб з локалізації джерела холери і вдалися до низки заходів, завдяки яким вдалося запобігти подальшому поширенню інфекції. Як підтвердив заступник головного державного лікаря Донецької області з санітарно-гігієнічних питань Роман Родина, обласна СЕС видала розпорядження тимчасово закрити всі морські пляжі регіону. Якийсь час утриматися від купання в морі переконливо рекомендують маріупольцям і керівники міста. А ще тут заборонили ловити рибу та реалізовувати її на базарах. Рибалок-відчайдухів тепер "пасуть" наряди рибінспекції: завертають тих на берег, погрожуючи штрафами. Перевіряючі також зачастили в рибні ряди на тутешніх базарах, де продавати рибу поки заборонено.

Прикметно, що до цих та інших суто "морських" обмежень маріупольці та гості міста поставилися, як завжди у подібних випадках, з олімпійським спокоєм.

"Бички не винні!"

- А я воду не ковтаю! - відбувся жартом дядько, який тільки-но вийшов на берег міського пляжу. - Лежати жарко, отож час від часу доводиться пірнати в море. Та хіба я один такий!..

На міському пляжі й справді було людно.

- Ми спеціально приїхали сюди на початку літа, - розповідає Людмила Василівна, жителька Черкаської області. - Бо ще не так жарко і вода чистіша. Оті розповіді про холеру нам настрою не додали. Але, звісно, повертатися назад, не накупавшись, не збираємося.

А житель Харківської області Леонід Олександрович не вірить у жодну з версій щодо виникнення спалаху інфекції, окрім власної.

- Я так скажу - до цього йшлося! - гарячкує він. - Тут щороку, немов на мінному полі. То на пляжі якусь гидь відшукають, то у воді нечистот по коліно! І це проблема всього місцевого узбережжя. Каналізація тут здебільшого на печерному рівні і як тільки сонце припече й воду прогріє - пиши пропало.

Місцеві в свою чергу не надто вірять про причетність безпосередньо бичків до надзвичайної ситуації.

- Бички не винні! - переконує пенсіонерка Зоя Семенівна. - Бо тоді б, мабуть, половину міста довелося госпіталізувати.

Фахівці попереджають і застерігають

- Сьогодні вранці (2 червня - Авт.) у нас з'явився вже п'ятий потерпілий з діагнозом "холера", - розповідає кореспонденту "УК" головний державний санітарний лікар Маріуполя Георгій Гусаков. - Поки це наймолодший з усіх потерпілих, адже йому тільки 35 років. До того ж встановлено, що він захворів ще 24 травня, однак лікувався сам і довго не звертався по допомогу. Зараз наше найголовніше завдання - якомога швидше виявити всіх інфікованих небезпечним вірусом, які можуть досі перебувати серед здорових людей. Саме для цього ми вживаємо низку заходів. Серед них і поквартирні обходи мешканців міста, під час яких медики можуть натрапити на хворих, що потерпають від шлункових розладів.

Щодо причин враження кількох маріупольців холерою Георгій Гусаков каже, що у фахівців побільшало підтверджень щодо причетності до спалаху захворювання дрібної морської риби. Вже є перші результати лабораторних досліджень. Але ж бички теж є свого роду потерпілими, бо "підхопили" вібріон у морській воді. Саме тому й з'явилося рішення про тимчасову заборону купатися та ловити й продавати рибу.

- Вже поменшало відпочивальників, які ігнорують заборону, - розповідає головний державний санітарний лікар міста. - А ми тим часом спільно з міліцією та прокуратурою практично виробили механізм притягнення до адміністративної відповідальності тих, хто лізе у воду. Адже люди ризикують не тільки власним здоров'ям, а й можуть створювати реальну загрозу для інших.

На тутешніх пляжах і справді нині рябіє від попереджень "Купатися небезпечно для здоров'я!". Берегом, розповідають відпочивальники, періодично ходять представники міської влади чи санітарні лікарі, які рекомендують утриматися від купання. Те саме кричать у мегафон із моторного човна, який снує вздовж пляжів. Та, погодьтеся, бути в таку спеку за пару кроків від прохолодних хвиль і не освіжитися, зможе не кожен. Тому пляжники, як припече сонце, а воно на початку червня на тепло не скупиться, рятуються від спеки в морі.

- Ох, це не море, а горе! - важко зітхає Людмила Іванівна, яка приїхала до Маріуполя з Кременчука. - Трохи лячно, та потроху купаємося. А куди діватися, раз приїхали?..

- Нізащо! - категорично запевняє місцевий житель. - Мене туди тепер і трактором не затягнеш. Ні, треба перечекати.

Та попри полярність думок, пляжний сезон на морському узбережжі розпочався і практично всі тутешні бази відпочинку, санаторії тощо працюють у звичному режимі. У четвер, коли кількість хворих збільшилася до п'яти осіб, відбулося й відкриття баз відпочинку маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча.

ДО РЕЧІ

Бердянськ утримається від купань на міському пляжі

ПІД КОНТРОЛЕМ. Надзвичайна ситуація, що виникла у Маріуполі, спонукала запорізьких фахівців СЕС ретельніше пильнувати свою територію.

- В області епідситуація спокійна, - повідомив власкору "Урядового кур'єра" головний санітарний лікар області Анатолій Севальнєв. - Фахівці нашої служби в рамках кількох міжнародних проектів контролюють у 100(!) пунктах області, зокрема, наявність холерних та холероподібних вібріонів.

Нині таких контрольних пунктів збільшено на 24. Переважна більшість їх встановлена у Бердянську, який гідрологічно поєднаний із небезпечним регіоном. Утім, жодного випадку бактеріологічного забруднення, чи наявності холерних або холероподібних вібріонів на території Запорізької області не виявлено.

Однак тут таки створено штаб протидії поширенню холери, а жителям і гостям міста Бердянська запропоновано протягом двох тижнів (подвійний інкубаційний період розвитку холери) утриматися від морських купань у районі міського пляжу, що розташований у Бердянській затоці. На інших територіях Азовського узбережжя масовий відпочинок і купання дозволені.

Фахівці СЕС рекомендують населенню утриматися від вживання в їжу в'яленої риби домашнього приготування.

- Причин для паніки немає, - підтвердив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмщук, - тож оздоровчий сезон розпочинаємо вчасно.

Наталя ЗВОРИГІНА