Миколаївська обласна влада і Рада волонтерів постійно допомагають вимушеним переселенцям зі сходу країни. Днями голова облдержадміністрації Вадим Меріков і волонтер Ольга Малярчук відвідали багатодітну родину Ленивих. Олена, її чоловік В’ячеслав та троє діточок виїхали з Донецька ще торік улітку.

— 6 серпня 2014-го неподалік від нашого будинку скинули бомбу, це нас дуже налякало. До вибухів уже звикли, але тоді справді злякалися за дітей і виїхали буквально через день, — розповідає Олена. — Три місяці перебували в Мелітополі, а 25 жовтня переїхали в Миколаїв. Сподівалися, що не надовго і з’явиться шанс повернутися додому. Але, на жаль, поки що не можемо.

Вадим Меріков запевнив родину, що найближчим часом їх очікує новосілля. Фото надане автором

Жінка зазначила, що в Миколаєві до родини поставилися гостинно. Їх прийняли зовсім незнайомі люди і на півроку надали житло, маленьку кімнатку в гуртожитку.

У березні з Донецька в Миколаїв приїхав і чоловік Олени. А вже за кілька днів В’ячеслав добровольцем вступив до лав Нацгвардії України. Поки батько захищає країну, сім’я намагається впоратися з побутовими труднощами. Шестирічна донька Марина сумує, що не може читати і малювати, адже не має власного куточка для занять. А ось маленькому Олексійкові потрібні особлива увага і піклування. Хлопець хворіє і в свої чотири роки тільки-но навчився більш-менш самостійно їсти та тримати іграшки, пройшовши курс лікування у Миколаївському центрі дитячої ортопедії та реабілітації.

Старший син Ігор навчається в ПТУ-10. Розповідає, що спочатку було складно в незнайомому місті, але тепер він радіє, що вдалося виїхати з розгромленого Донецька. Сподівається, що незабаром його молодший братик одужає, а в сестрички з’явиться шкільна парта для занять, адже у вересні цього року дівчинка йде до школи.

Ознайомившись з умовами проживання родини, голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков повідомив, що житлове питання для родини вже вирішено. Спільними зусиллями обласної влади та волонтерів на рік оплачено оренду іншої квартири, і родина переїде в комфортніші умови проживання. «Кожен, хто може допомогти, має відвідувати й підтримувати такі сім’ї, — зазначив Вадим Іванович. — Таких родин в області багато, до Миколаївщини прибуло майже дев’ять тисяч вимушених переселенців, з яких дві тисячі — діти. Усі вони потребують уваги».

Волонтер Ольга Малярчук підтвердила, що обласна влада миттєво відреагувала на інформацію волонтерів про родину Ленивих. Знайдено житло й укладено договір на його оренду.