ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Бюджетна сфера має стати піонером упровадження енергозберігаючої продукції
вітчизняного виробництва

 

Темі імпортозаміщення останнім часом приділяється дедалі більше уваги на всіх рівнях. І найважливішою складовою цієї програми є енергозбереження. Надто дорогі для вітчизняної економіки газові угоди з Росією не залишають вибору — Україні слід спиратися на власні можливості, причому робити це оперативно і злагоджено на всіх рівнях державної влади з обов’язковою прив’язкою до промисловості.

Після відвідань багатьох об’єктів соціальної інфраструктури і профільних підприємств Прем’єр-міністр Микола Азаров зробив для себе невтішний висновок: «У сфері енергозбереження практично відсутні стимули й фінансові інструменти, маркетингова інформація, просування наших товарів на ринку». Це стало причиною його невдоволення роботою у цьому напрямку двох міністерств — економічного розвитку і торгівлі та регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства разом із місцевими державними адміністраціями. 

Скільки може тривати ганебна практика удвічі-тричі більших енергетичних витрат, ніж у багатьох розвинених країнах?

Комунальні об’єкти впродовж п’яти років мають пейти на енергозберігаючі технології. Фото Укрінформу 

Є таки господарі

За словами глави уряду, імпорт і купівля дешевих, але не завжди якісних товарів обходиться дорого як для економіки, так і для кожної окремої родини.

Невже в Україні немає позитивних прикладів? Є, переконаний Микола Азаров, жваво розповідаючи підлеглим про острівки ініціативи і господарського ставлення до справи. Ходити за ними далеко не треба, вони буквально під носом. Скільки говорилося про автономне опалення тих-таки шкіл, і ось результат: днями глава уряду на власні очі переконався в дієвості та ефективності такого підходу у столичній школі № 18 Оболонського району.

У вчорашньому номері наша газета розповіла про цей позитивний досвід. І Микола Азаров вкотре не міг не віддати належне переоснащенню навчального закладу автономною тепловою насосною установкою. Без витрат, звичайно, не обійшлося. Окупити їх передбачено за п’ять років, проте вже зараз тут спалюється значно менше такого дорогого нині природного газу.

Цілковито переконавшись в успішності експерименту, Прем’єр доручив Мінрегіонбуду і Мінфіну спільно  з регіональною владою розробити п’ятирічний план переоснащення комунальних об’єктів новим устаткуванням. Це, насамперед, стосуватиметься тих, які розташовані далеко від центрального теплопостачання.

До слова, увагу акцентовано на вітчизняних можливостях, особливо щодо їх упровадження в бюджетній сфері, де, здавалося б, усі козирі знаходяться в руках у держави. Вимога тут одна: ця сфера зобов’язана стати прикладом і локомотивом енергозбереження. Прикладом для всіх міністерств, відомств, місцевої влади. «Я ставлю вимогу купувати передовсім енергозберігаючу продукцію українського виробництва, — підкреслив Микола Азаров. — Всюди, де це можливо».

Однак від слів до реальної справи у нас велика прірва або, як влучно висловився Микола Азаров, «глухий паркан». Через свавілля чиновників він виростає між вітчизняними розробниками і споживачами. Скажімо, директор київського підприємства «Тодак», де розроблено і впроваджено у виробництво енергозберігаючі покриття для електричних плит, так і не спромігся дістати адекватної та конструктивної реакції від Державного агентства з питань енергозбереження. При тому, що підприємство отримало великі замовлення від південної Кореї та  Азербайджану, веде переговори з німецькими партнерами.

«Тоді навіщо нам ця структура, — слушно запитав Микола Азаров, — яка користь від її діяльності?»

Кінцевою метою політики енергозбереження має стати допомога людям менше витрачати на оплату за світло, газ та інші комунальні послуги. А наріжним каменем імпортозаміщення, на думку глави уряду, є більша платня наших робітників і створення нових робочих місць.     

За сонцем буде вітер

У наступному році відновлювана енергетика може залучити мільярд євро інвестицій. Таку заяву зробив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич під час брифінгу в стінах Будинку уряду. Загалом минулорічний обсяг інвестицій у галузь становив понад 120 млн євро, а цьогоріч — близько 400 млн євро.

Крім того, Європейський Союз виділив Україні понад 70 млн євро на підтримку ухваленої раніше реалізації Енергетичної стратегії України у сфері енергоефективності до 2015 року. Кошти надійдуть трьома траншами: 31 млн євро, і двічі по 16 млн без урахування 7 млн євро технічної допомоги. Виплату першого траншу вже затверджено.

В цілому використання таких видів енергії в осяжній перспективі скоротить відставання України від європейських країн у енергоємності виробництва. Пролунав також прогноз, що наступного року найбільшого імпульсу дістане сонячна енергетика, а у 2013—2014 рр. — вітрова. А вже наступного року очікується перший мільярд кіловат-годин з відновлюваних джерел енергії. 

Оптимістичною підставою для цього є введення в експлуатацію 96 мегават електричної та 42 мегавати теплової потужності виробітку з відновлюваних джерел енергії. А за результатами поточного року, спрогнозував Микола Пашкевич, Україна з таких джерел генеруватиме близько 340 млн кіловат-годин електроенергії.

А от про статистичні відомості на користь економії електроенергії при переведенні годинника на зимовий та літній час Миколі Пашкевичу невідомо. Навіть за часів СРСР про заощадження більше говорили, ніж підраховували його  ефективність.

Два тижні до висновків

Минулого тижня уряд вирішив відправити до регіонів групи фахівців для перевірки реальної готовності до опалювального сезону, який вже не за горами. Їхня робота залишила у Прем’єра подвійне враження. По-перше, Державна архітектурно-будівельна інспекція спрацювала ефективно. По-друге, вона виявила серйозні розбіжності між звітами обласних державних адміністрацій і виявленими свіжим оком недоліками. Претензії було озвучено до керівництва Тернопільської, Кіровоградської, Рівненської та Івано-Франківської областей.

Тому уряд виступає категорично проти «справних цифр». «Нам потрібне тепло в школах і лікарнях, порядок в житловому господарстві, —  суворо наголосив Микола Азаров. — Тому я вимагаю в усіх районах і областях запровадити «гарячі лінії» з питань готовності до опалювального сезону. Щоб люди могли повідомити про проблеми і отримати допомогу».

Глава уряду також попередив, що зведений звіт зазначених груп буде заслухано за два тижні у цій же залі. Тоді буде зроблено й відповідні висновки щодо керівників кожного району і області.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ціноутворення (проект Закону);
  • Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні (проект Закону);
  • Про внесення змін до Порядку обліку дорожньо-транспортних пригод (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про відмову від візових вимог для громадян (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження плану заходів щодо стимулювання міжрегіональної співпраці, кооперації та інтеграції (розпорядження уряду);
  • Про затвердження переліку платних адміністративних послуг, що надаються Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг (розпорядження уряду).

 

Фото і відео матеріали взято з сайту kmu.gov.ua